19 / 04 / 2024

Bursa'da kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı!

Bursa'da kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı!

Bursa'nın Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde kentsel dönüşüm için toplantılar yapılmaya başlandı. İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Odası Bursa şubeleri, İMSAD ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası İnşaat Konseyi geçtiğimiz aylarda önemli bir işbirliğine imza attı.



Bursa'da yerel yönetimler kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bursahakimiyet gazetesinden Namık Göz bugünkü köşe yazısında il genelinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarını kaleme aldı. İşte Göz'ün o yazısı...

Marmara Depremi sonrası gündeme gelen ve her sarsıntı sonrası konuşulan kentsel dönüşüm yüzde 60'lık bölümü kaçak ve imara aykırı yapılardan oluşan Bursa için büyük önem taşıyor.

Çünkü Bursa, hem beklenen büyük Marmara, hem de kendi faylarından kaynaklanacak deprem tehdidi altında. Bina stokunun deprem meydana gelmeden yenilenmesi gerekiyor.

Geçen süre içinde hükümet, bu konuyla ilgili yasal düzenlemeleri oluştururken,  TOKİ  ve yerel yönetimler çeşitli projeler geliştirdiler.

Ancak ortaya Doğanbey gibi kentin yüreğine saplanan hançer olarak nitelendirilen projeler, 0.50 uygulaması gibi Nilüfer'i yeniden şantiyeye çevirip, 5 katlı binaların yerini 15 katkı yapıların aldığı kötü örnekleri yaşadık.

Bursa da kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı!

Osmangazi ve Yıldırım'da kısmen başarılı girişimler de oldu. Ancak bunlar beklenen büyüklükte projeler değildi.

Son aylarda, TOKİ'nin Yıldırım ve 1050 konutlar bölgelerinde uygulayacağı dönüşüm projeleri konuşuluyor.

Yerel yönetimlerin proje hazırlıkları devam ederken, İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Odası Bursa şubeleri, İMSAD ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası İnşaat Konseyi geçtiğimiz aylarda önemli bir işbirliğine imza attı.

Toplantıların amacı Bursa'nın yapı stokunun geleceği, dönüşüm ve kentleşme sorunlarının çözümüydü. Önceki gün yapılan beşinci toplantıya İMO Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Mimarlar Odası Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, İMSİAD adına Şerif Demir'in katıldığı toplantılarda, Daha önce Yıldırım Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü yapan Alper Dağdelen ve Nilüfer Belediyesi eski İmar Müdürü Selim Akyıldız da uzman olarak destek veriyor.

Toplantıyı değerlendiren Mehmet Albayrak, herkesin kentsel dönüşümü konuştuğunu, ancak ortaya bir model koyamadığını ifade ederek, şunları söyledi:

'Konunun akademik odalar, sivil toplum kuruluşları tarafı olarak komisyonu kurduk. Konuşup tartışıp Bursa için bir model ortaya koymak istiyoruz. Önemli ilerlemeler kaydedildi. Yapacağız çalışmalar Bursa için bir kazanç olacak.'

Albayrak, komisyon çalışmalarını tamamladıktan sonra kamuoyunun önüne çıkıp, hazırladıkları raporu paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

Bursa'nın uydu kentlere ihtiyacı var!


Geri Dön