23 / 04 / 2024

Büyükyalı projesinin imar sorunu çözüldü!

Büyükyalı projesinin imar sorunu çözüldü!

Bakırköy-Zeytinburnu sahilinde sur gibi yükselen yeni konut projelerinden biri olan ve açılan dava sonucu plansız kalan Büyükyalı projesinin imar sorunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çözüldü.



Zeytinburnu Kazlıçeşme sahilinde eski tank fabrikası arazisi üzerinde hayata geçirilen ve 70 metrelik binalardan oluşan rezidans ve otel projesinin imar planlarının iptal edilmesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 31 Mayıs 2018 günü hazırladığı yeni planı askıya çıkardı. Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, yeni planın açıklama raporunda arazinin imar geçmişi de anlatıldı. Rapordaki verilere göre eski planlarda “askeri alan” olarak düzenlenen tank fabrikası arazisinin kaderi 2006'da değişti. 111 dönümlük arazi, 2006 yılında onaylanan Ataköy Turizm Merkezi İmar Planı sınırları içerisindekaldı. Alanın mülkiyetinin 2006 yılında  TOKİ  ile Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği TOKİ'ye geçince plan değişikliği çalışmaları da başladı.  2013'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından plan değişikliği yapılarak arazi, turizm ve konut imarına açıldı. Aynı sene plan değişikliği sonrasında parsellerin mülkiyeti Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'ye geçti. Parseller ihale ile Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat ortaklığına verildi ve “Büyükyalı” projesi başladı. Kaba inşaatı bitmek üzere olan ve satışa çıkan projenin dayanağı olan imar planı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından açılan dava sonucu 2017'de iptal edildi.

Büyükyalı projesinin imar sorunu çözüldü!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da mahkeme kararının kesinleşmesi üzerine yeni bir plan yaptı. Yeni planda eskisinden farklı olarak ulaşım düzenlemesine de gidildi.  Raporda İstanbul Büyükşehir Belediye Ulaşım Planlama Müdürlüğü tarafından, planlama alanının güney kısmından geçen “Kennedy Caddesi Yol Güzergahı Düzenlemesi” kapsamında muhtelif kararlar alındığı,  uygulama aşamasında ortaya çıkan sorunlara ilişkin olarak da Fen İşleri Daire Başkanlığı, Altyapı Hizmetleri Müdürlüğü tarafından revize edilen projelerin onaylandığı belirtildi. Söz konusu yol projesi ve revizyonları ile ana planın ulaşım kararlarında bütünselliğin kaybolduğu, planlar arası bir karmaşa oluştuğu ve uygulama aşamasında sorunlar yaşanacağı da tespit edildi.

2 BİN NÜFUS GELECEK


Plana göre toplam büyüklüğü 140 bin 337 metrekare olan alanın  68 bin 157 metrekaresi “Ticaret + Konut”, 33 bin 414 metrekaresi ise “Turizm + Ticaret” alanı olarak belirlendi. Geriye kalan 38 bin 766 metrekare de donatı alanı olarak ayrıldı. 68 bin 157 metrekare alan ayrılan, “Ticaret + Konut”bölümünde nüfus yoğunluğu ise yaklaşık 2 bin kişi olarak saptandı.


Geri Dön