18 / 04 / 2024

Çiftçilere müjde! Duymayan kalmasın, tarıma kredi yağıyor! İşte banka banka çiftçi kredisi fırsatları...

Çiftçilere müjde! Duymayan kalmasın, tarıma kredi yağıyor! İşte banka banka çiftçi kredisi fırsatları...

Milyonlarca çiftçiye neredeyse her bankadan kredi imkanı sunuluyor. Peki hangi banka ne kadar kredi veriyor? İşte banka banka çiftçi kredisi fırsatları...



KADIN VE GENÇLERE ÖZEL KREDİ

Türkiye'de bazı bankalar bu konuda uzmanlaşırken bazı bankalar da bu alandaki açığı görüp pazara girmeye başladı. Tarım finansmanı alanında faaliyet gösteren bankalar, artık ön finansman modelleri geliştirdiği gibi mobil uygulamalardan teknoloji danışmanlığı bile yapıyor. Aynı zamanda gençleri ve kadınları da tarımsal ekosisteme dahil etme yönünde adımlar atılıyor. Para Dergisi'nden Barış Ergin'in haberine göre; genç ve kadın çiftçilere özel iki yıl geri ödemesiz, 10 yıl vade ve 500 bin lira kredi veren Ziraat Bankası, bunlara en büyük örnek. Üstelik kredilerde borcuna en sadık olan kesim ise çiftçiler demek mümkün. Ziraat Bankası'nın tarım kredilerinde takip (NPL) oranı sadece yüzde 0.82 düzeyinde.

Çiftçilere müjde! Duymayan kalmasın, tarıma kredi yağıyor! İşte banka banka çiftçi kredisi fırsatları...

ZİRAAT BANKASI ÇİFTÇİ DESTEĞİ

Biz tarım sektörünün geleceğine güveniyoruz. Daha çok üretmek zorundayız. Bizim bir karış tarım arazisini boş bırakacak lüksümüz yok. Daha çok çalışmak, üretmek ve ülke tarımını ileriye taşımak zorundayız. Mekanizasyona ve teknolojiye erişimi, ham madde üreten yapıdan katma değerli ürünlere geçişi hızlandırarak verimlilik, karlılık ve sürdürülebilirlik için işletmelerimizi ölçek ekonomisine uygun boyuta taşımalı, birlikte iş yapma kültürünü yaygınlaştırmalıyız. Biz tarım sektörünün üretim potansiyelini biliyor, finansmanın ana bankası olarak ülke tarımının geleceğine inanıyoruz. Bu inanç ve güven doğrultusunda tarımsal üreticilerimize kullandırdığımız kredileri, 120 milyar TL'nin üzerine taşıdık. Kredi kullanan üretici sayımızı 732 binin üzerine çıkardık. Tarım sektörü, kurumsal nakit kredi portföyümüzde yüzde 20 ile verdiği kredilerden oluşuyor. Bu kredilerin 32 milyar TL'lik kısmında faizin tamamı, üretici adına bakanlık tarafından karşılanıyor. Yani üreticinin faiz gideri sıfır. Yaklaşık 23 milyar TL'lik kısmında üreticiye yansıyan faiz oranı yıllık yüzde 0.1-5 arasında; 43 milyar TL'lik kısmında ise yıllık yüzde 5-10 arasında. Küçük Ekipman Kredisi'nde limit 50 bin TL'den 100 bin TL'ye yükseltildi. Azami vad ede 48 aydan 60 aya çıktı. Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var adlı kredide ise limit 150 bin TL'den 250 bin TL'ye çıktı ve uygulama süresi 31.12.2023'e kadar uzatıldı. Gençleri ve kadınları da tarımsal ekosisteme dahil ederek, bu temelin üzerine katma değerli üretimi ön plana çıkaran, tarım ürünleri fiyat oluşumuna ve istikrarına katkı sağlayacak, tarımsal okuryazarlığı ve tarım girişimciliğini, kooperatifçiliği, | tarım ve sanayi entegrasyonunu, dijital tarım bankacılığını geliştirecek ürünler inşa edeceğiz.

Çiftçilere müjde! Duymayan kalmasın, tarıma kredi yağıyor! İşte banka banka çiftçi kredisi fırsatları...

İzlem Erdem / İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı 

Teknolojiyle girdileri yüzde 40 ucuzlatıyoruz 

Son 50 yılda küresel ölçekte artan sanayileşme ve hizmetler sektöründeki gelişmeler karşısında tarım sektörü pay kaybetti. Ancak nüfus artışıyla birlikte artan talep, tarımsal verimlilik artışını öncelikli hale getirdi. Bu kapsamda, hasatta ödemeli, senede bir vadeli ve uygun faiz oranlarına sahip tarım kredilerimiz ile işletme finansmanından traktör ve makine ekipmanı alımına kadar tüm kredi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ayrıca kadın çiftçilerimizin tarımsal finansman ihtiyaçlarına özel kredi imkânları sunuyoruz. Bunun yanı sıra tarımsal kooperatifler, birlikler, ziraat odaları ve ticaret borsalarıyla iş birliklerini genişleterek devam ettiriyor, böylelikle ekosistemdeki nakit akışlarının yönetilmesine destek oluyoruz. İklim değişikliği ve yanlış su kullanımı nedeniyle her yıl artan tarımsal kuraklık riskiyle mücadeleye destek olmak için beş yıla kadar vadeli, yılda bir ödemeli çeşitli alanlarda krediler sunuyoruz. Ayrıca sera kurulumunu teşvik etmek üzere 60 aya varan vadelerde Seracılık Yatırım ve 24 aya varan vadelerde işletme kredisi sağlıyoruz. Mobil uygulamamız "İmece Mobil”i, üreticilerimize ücretsiz sunuyoruz. İmeceMobil ile çiftçilerin finansal ve dijital okuryazarlığını artırmayı hedeflerken sunduğumuz hizmetlerle ilaç, gübre, sulama gibi tarımsal girdi kullanımlarında yüzde 40'lara varan oranlarda maliyet tasarrufu ve yüzde 30'a yakın verimlilik sağlıyoruz.

Tuğbay Kumoğlu / Şekerbank KOBİ- Perakende ve Tarım Bankacılığıyla Genel Mdürü Yardımcılığı 

Tarım finansmanı toplam kredinin yüzde 9'u 

Bundan 69 yıl önce tarım sektörünün finansal ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan, Türkiye'nin dört bir yanında üç nesildir çiftçi ailelere hizmet sunan bir banka olarak, üretimi desteklemeye devam ediyoruz. Şekerbank, özel sermayeli mevduat bankaları arasında tarımın finansmanına kendi portföyü içinde en fazla pay ayıran banka. Bankamızın tarım kredi hacminin 2021 Aralık sonu itibarıyla toplam nakit kredi hacmi içindeki payı yüzde 9'dur. Bugün, çoğunluğu küçük üreticiler olmak üzere Türkiye genelinde ulaştığımız 360 bin çiftçi müşterimize birkaç nesildir hizmet veriyoruz. 'Aile Çiftçiliği Bankacılığı' kapsamında da son yedi yılda toplamda 143 bini aşkın çiftçi ailesine 13.2 milyar TL finansman sağladık. Çiftçi ailelerimizin enerji verimliliği yatırımları kapsamında Tarımsal EKOkredi ürünümüz var. Tüm yatırım kredilerinde projenin toplam bedelinin yüzde 75'ini finanse ediyoruz. Kadın girişimcilerimize ve genç çiftçilere yönelik dönemsel olarak kampanyalar düzenliyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde avantajlı koşullarda finansman imkânı sunuyoruz. Diğer yandan genç çiftçilere kampanyalar düzenliyoruz. 22 ile 40 yaş arası üreticilerimizin makul gelir sağlamaları amacıyla bitkisel ve hayvansal üretim girdilerinin yanı sıra bireysel ihtiyaçları için de finansmanı uygun şartlarda sağlıyoruz. Çiftçilere özel yeni mobil uygulamamız "Hasat Mobil" ile tarlaların anlık takibini yaparak hastalık, zarar, meteorolojik olay risklerine karşı önceden bilgi sahibi olma imkanı sunuyoruz.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön