19 / 04 / 2024

Çukurova Bölgesel Havalimanı ne zaman açılacak?

Çukurova Bölgesel Havalimanı ne zaman açılacak?

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Hedefimiz, Çukurova Bölgesel Havalimanı'nı 2019 yılında vatandaşlarımızın hizmetine sunmak" dedi...



Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Ali İhsan Su ile Tarsus ilçesinde yapımı süren Çukurova Bölgesel Havalimanı'nda incelemelerde bulundu. Bakan Elvan inşaat alanını gezdi. 

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın Türkiye'nin ikinci büyük havalimanı olacağını ifade eden Elvan,  "Havalimanında yüklenici firma son derece yoğun bir çalışma yürütüyor. Herhangi bir aksaklık söz konusu değil. Hedefimiz, Çukurova Bölgesel Havalimanı'nı 2019 yılında vatandaşlarımızın hizmetine sunmak." dedi. 

Anadolu Ajansı muhabirlerinden Mustafa Güngör'ün haberine göre, Bakan Elvan, altyapıyla ilgili çalışmaların hemen hemen bittiğini söyledi. Elvan sözlerine şu şekilde devam etti; "Şu anda gördüğünüz gibi ana pistimizin betonlama çalışmaları devam ediyor. 2 tane ana pistimiz olacak. Bunlardan bir tanesi ana pist, diğeriyse yedek olarak kullanılabilecek bir pist. Paralel taksi yolu olarak kullanılan bir pist. Yine bunun dışında 9 taksi yolu, bağlantı yolu olacak. Apronumuzda ise hem yolcu uçakları için bir apron, kargo uçakları için bir apron ve özel uçuklar için de bir apron olacak. Pistimizin uzunluğu 3 bin 500 metre ve 60 metre eninde olacak. Görmüş olduğunuz pistin altında yaklaşık 4 metreye yakın dolgu var. Yani zannetmeyin ki hemen toprağın üzerine pist yapılıyor.

3-4 metre dolgular var. Kayaç ve değişik yapı malzemelerinin kullanıldığı dolgu var. Bunların tamamı bitirilmiş durumda. Apronların ve taksi yollarının altyapısı bitirilmiş durumda. Sadece ve sadece betonlama çalışması kaldı. Hava sıcaklığı nedeniyle daha çok gece betonlama çalışmaları yürütülecek. İnşallah ağustos ayında da altyapı tamamıyla bitirilmiş olacak."

Çukurova Bölgesel Havalimanı ne zaman açılacak?

Bakan Elvan, 17 kilometrelik bağlantı yolunun ihalesinin gerçekleştirildiğini ve ödeneğinin ayrıldığını, bu yolun hem otoyol hem de D-400 karayoluna bağlanması için dolgu işlemlerinin tamamlandığını, 8 köprüden 2'sinin de bitirildiğini ifade etti. Elvan, havalimanının bir başka özelliğinin de demiryolu bağlantısı olduğuna dikkat çekti. 

Elvan konuyla ilgili şunları söyledi; "Hızlı tren hattının bağlantısı söz konusu olacak. Mersin ile  Adana  arasında hızlı tren hattını yapıyoruz. Şu anda mevcut 2 olan hattımızı 4'e çıkarıyoruz. Bununla ilgili çalışmaların yüzde 60'ını tamamladık. Mevcut Adana ile Mersin arasındaki oluşacak hızlı tren hattından 9 kilometrelik bir bağlantı yolu yapacağız. Bunun çalışmaları da devam ediyor. Böylece havalimanını kullanmak isteyen Mersin ve Adanalı hemşehrilerimiz hızlı trene binip doğrudan havaalanına 15-20 dakika gibi kısa bir sürede gelecekler.

Yine Tarsus'a da 5-10 dakika da ulaşmaları mümkün olacak." 


Geri Dön