26 / 04 / 2024

Denizli-Aydın otoyolu ihalesi meclis gündeminde!

Denizli-Aydın otoyolu ihalesi meclis gündeminde!

Denizli-Aydın otoyolu ihalesi TBMM gündemine taşındı. İYİ Parti'li Öztürk, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Denizli-Aydın otoyolu ihalesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Öztürk, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Partili Öztürk, ''Denizli ile Aydın İlleri arasında yapılması öngörülen 154 kilometre uzunluğundaki otoyol projesinin ihalesi geçmiş yıllarda 5. kez iptal edilmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Karayolları Genel Müdürlüğünün Resmi Gazete 'de yayımlanan ilanına göre, Denizli-Aydın Otoyolu Projesi, YİD (Yap-İşlet-Devret) modeli kapsamında 26 Mart 2019 tarihinde yeniden ihaleye çıkarılacağı duyuruldu. Söz konusu otoyol projesinin Denizli ilinde yaşayan seçmenlere olan maliyetinin ve faydalarının daha iyi anlaşılabilmesi için.'' diye konuştu.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk'ün soruları:
1- Denizli'de yaşayan bir kişinin otoyolu kullanarak 154 km seyahat etmesinin maliyeti ne olacaktır. Basında yer alan km başı 6 cent/Euro doğru mudur? Bu maliyetin doğru olduğunu kabul ettiğimiz takdirde otobanı kullanarak 154 km seyahat eden bir otomobilin ödemesi gereken tutar 10 Euro'ya yaklaşmaktadır. Gidiş dönüş hesabı yapıldığında sadece otoyola harcanacak bedel 120 TL ye gelmektedir. Denizli'de insanların büyük çoğunluğunun günde 120 TL kazanabilmesi mümkün değilken insanları Aydın'a otoban üzerinden gidip gelmeye ikna etmek için ne gibi çalışmalarınız olacaktır?

2- Kamu Özel İşbirliği modeliyle ihale edilen projede yıllık kaç araç geçişine hazine garantisi verilmiştir? Söz konusu ihale sonucu hazine garantisi rakamları tutmadığı takdirde araç başı kaç Euro ödeme yapılacağı garantisi verilmiştir?

3- Denizli güzergâhında, işletmeci firmaya daha fazla gelir imkânı oluşturmak amacıyla projenin bilinçli olarak 25-30 km uzatıldığı iddiaları kamuoyunda dolaşmaktadır. Hangi gerekçe ile proje kestirme yol kullanılmak yerine adeta yay çizilerek hazırlanmıştır? Buradaki amaç nedir?

4- Sn. Cumhurbaşkanının 10 Şubat 2019 Aydın Mitinginde yaptığı konuşmada daha önceden ihalesi iptal edilen Denizli-Aydın otobanını birtakım sıkıntılar gerekçesiyle ihalesinin iptal ettiği ifade edilmiştir. Bu sıkıntılar nelerdir? Önceki ihaleye başvuran firmalar ile mevcut ihaleye başvuran firmalardan her iki ihaleye de başvuran olmuş mudur?

5- Projenin Denizli-Kocabaş-Honaz etabında otoyol yapımı için ormanlık alan yok edilecek midir? Bu duruma ilişkin proje müellifi firmaya yüklenen tazmin ve telafi şartlan nelerdir?

6- Projenin döviz cinsinden yapılmasındaki amaç nedir? Hükümetin adeta propaganda aracı haline getirdiği ve özel sektöre dikte edilen dövizle sözleşme yasağına Devletin kendisi neden yatırımlarda uyamamaktadır?

7- Önümüzdeki dönemde dövizin astronomik rakamlara ulaşması ve otoban trafiğinde beklenen projeksiyona ulaşılamaması durumunda KÖİ/YİD sözleşmesine atılan imzadan dönme imkânı var mıdır? Yoksa yeni bir Osman Gazi Köprüsü hesap hataları ile karşı karşıya mı kalınacaktır? 


Geri Dön