25 / 04 / 2024

Vergi beyanlarının ertelenmesi önerisi meclis gündeminde!

Vergi beyanlarının ertelenmesi önerisi meclis gündeminde!

Koronavirüs salgını nedeniyle vergi beyanlarının ertelenmesi önerisi meclis gündemine taşındı. MHP'li Kara, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



MHP Konya Milletvekili Esin Kara, koronavirüs salgını nedeniyle vergi beyanlarının ertelenmesi önerisine ilişkin soru önergesi hazırladı. Kara, sorusunun Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

MHP'li Kara, ''Aralık ayından itibaren Çin'den başlayarak dünyaya yayılan Corona virüs ülkemizde de etkisini sürdürmekte ve ölümcül olabilecek sonuçlar doğurmaktadır. Özellikle temas yoluyla yayılımı nedeniyle çalışan işgücü içerisinde yer alan kişiler daha büyük risk altında kalmaktadır. Riskli şartlar altında görevlerine devam etmeye çalışan meslek grupları arasında SMMM'de bulunmaktadır. Bakanlığınızca 24/03/2020 tarihli ve 31078 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile SMMM'lerde mücbir sebepten faydalanan meslek grubu olmasına rağmen, mücbir sebebe girmeyen mükelleflerinin beyan ve bildirimleri için mecburen bürolarında çalışmak zorundadır. Dolayısıyla SMMM'lerin mücbir sebep kapsamında olmasının bir faydası olmamıştır. Yükümlülüklerini yerine getirebilmek gayesinde olan meslek mensupları için beyan ve bildirim sürelerinin yeniden belirlenmesi oldukça önemlidir'' diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Esin Kara'nın soruları:
1. Ocak-Mart 2020 dönemine ait Geçici Vergi Beyanlarında ertelenme yapılacak mı? 
2. Nisan 2020'ye ertelenen 2019 yılına ait Gelir Vergisi Beyannamelerinde erteleme  yapılacak mı? 
3. 2019 Kurumlar Vergisi Beyanlarında erteleme yapılacak mı?
4. Mücbir sebep kapsamına alınmayan mükellefler içinde bir erteleme durumu söz  konusu olacak mı? 
5. İş yükünü hafifleteceğinden dolayı 2019-2020 yılına ait ertelenen beyannamelerin  aynı mahiyette olanlarının tek beyanname altında birleştirilerek verilebilmesine  yönelik uygulama yapılması mümkün müdür? 


Geri Dön