18 / 04 / 2024

Devremülk emlak vergisi 2015!

Devremülk emlak vergisi 2015!

Devremülk; Bir kişinin bizzat kendisi tarafından belirlenen tarihlerde yılın 15 günlük ya da daha uzun bir diliminde satın aldığı mülk olarak ifade ediliyor. Peki, devremülke emlak vergisi öder mi? İşte devremülk emlak vergisi 2015..



Devremülk emlak vergisi 2015!

Devremülk; Bir kişinin bizzat kendisi tarafından belirlenen tarihlerde yılın 15 günlük ya da daha uzun bir diliminde satın aldığı mülk olarak karşımıza çıkıyor. Bir diğer ifadeyle devremülkte tatil, sağlık, dinlenme, kaplıca gibi amaçlarla hazırlanmış olan müstakil bir dairenin bağımsız bölümünün mülkiyetine belirli bir tarih için sahip olunuyor.


Bu şekilde devremülk hakkı edinen kişilere normal bir gayrimenkul almış gibi tapu veriliyor ve bu kişinin ismi tapuya tescil ediliyor. Devremülkler genellikle yılda 7-10-15 günlüğüne kullanılıyor.


Devremülklerin tapulu olması nedeni ile mülk sahibinin satma, devretme, kiraya verme, bir yakınınızı gönderme ve miras bırakma gibi tapunun sağladığı tüm haklar mevcuttur. Peki, bu mülke sahip olanlar emlak vergisi öder mi?


Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi mesken, işyeri, arsa ve arazilerde farklı oranlarda hesaplanıyor. Mesken niteliğinde olan devremülkler için de emlak vergisi ödeniyor.


Bu mülkler için vergi hisseleri oranında ödeniyor. Örneğin 15 günlük bir devre mülk için hisse oranı 1/24 oluyor.Buna göre emlak vergisinin 1/24'lük hisseye isabet eden kısmı ödeniyor.


2015 yılına ait emlak vergisi ödemeleri 1 Haziran'a devam ediyor. Devremülkü 2015 yılında satın alanların vergi mükellefiyeti 2016 yılında başlıyor.


Emlak vergisi nereye ne zaman kaç taksitte ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön