23 / 04 / 2024

Dikkat! Ceza yiyebilirsiniz!

Dikkat! Ceza yiyebilirsiniz!

Türkiye'de site yönetimleri ile site sakinleri zaman zaman karşı karşıya kalabiliyor. Site yönetimleri çeşitli nedenlerle kat maliklerine ceza verebiliyor. Peki bu durum yasal mı? İşte merak edilen her şey...



Türkiye'de site yönetimleri ile site sakinleri zaman zaman birçok konuda savaş verebiliyor. Site yönetimleri çeşitli nedenlerle kat maliklerine ceza kesebiliyor. Peki bu durum yasal mı? İşte tüm merak edilenler...

TRT Haber'de yer alan habere göre; usulsüz kesilen cezalar, ödenmeyen faturalar, kısıtlanan sosyal imkanlar. Bunlar, site sakinleri ile site yöneticileri arasında zaman zama oluşan çatışmalardan sadece birkaçı oluyor.

Dikkat! Ceza yiyebilirsiniz!

Site yönetimlerinin yaptırım yetkisi var mı?

Peki site yönetimlerinin yaptırım yetkisi var mı? Uzmanlara göre yok. Tek cezai yaptırım, aidat ödemeleri için söz konusu olabiliyor.

Konuyla ilgili konuşan Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, "Yönetici genel kurulda alınan kat malikine cezai işlem şu şartlarda uygular; yine karar defterine yazılı yüzde 5 gecikme zammı aidat tutarı üzerinden uygulanmaktadır. Bunun dışında da herhangi bir cezai işlem uygulanamaz" ifadelerini kullandı.

Dikkat! Ceza yiyebilirsiniz!

Toplanan aidatlar denetlenebilir olmalı

Sitelerde daire sayıları arttıkça bütçelerinin de yükseldiğini anlatan Sandalcı, toplanan aidatların denetlenebilir olması gerektiğinden bahsetti.

Sandalcı, "Site yönetimlerinin sahipsiz oluşundan, insanlar kanunda da açıklar olduğundan istedikleri gibi site bütçelerine nemanalabiliyorlar" dedi.

Dikkat! Ceza yiyebilirsiniz!

Ortak alanlarda ceza kesilmez

Bir diğer tartışma konusunun da sitelerin ortak kullanım alanları olduğundan bahseden Sandalcı, şu ifadeleri kullandı: 

"Otopark diyebiliriz, çocuk alanları diyebiliriz, fitness salonları diyebiliriz. Bununla ilgili site yönetiminin cezai işlem uygulama durumu kesinlikle bulunmamaktadır. Bununla ilgili yasallaşan bir mevzuat da yoktur." 

Site sakinlerinin kişisel bilgilerinin paylaşılması ise yasal değil. Resmi makamlar yönetimden istese dahi, bilgiler ancak izinle verilebiliyor.

Site yöneticisi ortak alanı istediği gibi kullanabilir mi?

8 maddede sitelerde kullanma yerlerinin boşaltılması!


Geri Dön