25 / 04 / 2024

Ecrimisil davasına nasıl itiraz edilir?

Ecrimisil davasına nasıl itiraz edilir?

Ecrimisil, bir gayrimenkulün sahibinin izni dışında kullanılması işlemidir. Haksız işgal tazminatı olarak da bilinen ecrimisil için dava açılabilir. Peki, Ecrimisil davasına itiraz edilebilir mi? Ecrimisile itiraz nasıl olur?



Ecrimisil diğer bir tanımlama ile haksız işgal tazminatı; hazine taşınmazının yada şahsa ait bir taşınmazın, tasarrufta bulunma hak ve yetkisine sahip olmayan bir kişi tarafından, sahibinin rızası dışında kullanılması neticesinde doğan tazminattır. 

Tazminat için işgalci tarafından kullanılan malın herhangi bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmıyor, taşınmazın işgalden önceki haliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınıyor. 

Ecrimisil davası açılarak malın haksız ve kötü niyetli kullanımı ile mülkiyetin sahibi idare, gerçek kişi veya tüzel kişinin malı haksız kullanan kişiye karşı geriye etkili olarak tahsil edilen haksız işgal tazminecrimisilatı istenebiliyor. 

​Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik’in 4. maddesinin (d) bendinde de ecrimisil için bir tanım yer almaktadır. Tüm bu bu açıklamara bakacak olursak ecrimisil talep edebilmek için birtakım şartların sağlanır olması gerekiyor. Bu şartlar ise şu şekilde sıralanıyor; 

1-) Bir malın ya da taşınmazın sahibinin izni olmadan kullanılıyor yada kullanılmış olunması, 
2-) İşgali gerçekleştirenin kötü niyetli olması
3-) İşgal edenin malik hak ve yetkilerine sahip olmaması
4-) İşgal edilen şeyin bir maliki olması


Geri Dön