28 / 03 / 2024

Elektrikte yeni zam beklentisi! Faturalar kabaracak!

Elektrikte yeni zam beklentisi! Faturalar kabaracak!

Elektrik maliyetlerine önümüzdeki sene bir de Akkuyu NGS’nin garanti yükü eklenecek. Akkuyu’nun pahalı elektriğinin faturalarda zam olarak görüleceği belirtiliyor...



Enerji fiyatları ve kurdaki aşırı artışa ek olarak dağıtım ve iletimin yanlış özelleştirilmesi sebebiyle elektriği aşırı pahalı kullanmak zorunda kalan vatandaşa şimdi de nükleer santralin garanti yükü zam olarak dönecek. Devlet, gelecek seneden itibaren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nden (NGS) 12.35 dolar/sent bedel ödeyerek elektriği zorunlu şekilde daha pahalıya temin edecek. Pahalı temin edilen elektrik vatandaşların faturasında yeni zam etki edecek.

Elektrikte yeni zam beklentisi! Faturalar kabaracak!

Üretilen elektriğin piyasa satış fiyatı son bir senede Türk Lirası bazında yaklaşık 5 kat, dolar bazında da 3.5 kat artış gösterdiği belirtiliyor. EPİAŞ (Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.) verilerine göre, elektrik şirketleri geçtiğimiz sene şubatta ürettikleri elektriği ortalama 3.1 dolar/sentten piyasaya satışını yapıyordu. Bugün ise bu fiyat tutarı 10.5 sente kadar çıktı. Aynı şekilde devletin temin ettiği elektriğe de zam gelince faturalar arttı. Piyasaların normale dönüşüylefiyatların tekrar gerilemesi öngörülüyor. 

Fakat hükümetin pahalı elektrik alım garantileri sebebiyle, fiyatlar gelecekte düşse hatta bugünkü seviyelerde kalsa bile özellikle Akkuyu NGS sebebiyle ek zam baskısı gündeme gelcek. 

Akkuyu'ya sağlanan aşırı yüksek alım garantisi sonunda faturalara önümüzdeki seneden itibaren küçük küçük zam şeklinde yansıyacak. 

Elektrikte yeni zam beklentisi! Faturalar kabaracak!

Elektrik maliyeti 5’e katlandı

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; Elektrik fiyatlarının fahiş şekilde artmasında hükümetin kuru yükselten faiz kararı etkiliydi. Son bir senede örneğin dolar kuru 7.75 TL'den 13.5TL'ye ulaşınca elektriğin piyasadaki satış fiyatı da ortalamada 5 kat arttı ve 28.8 kuruştan 141.5 kuruşa yükseldi. Üstelik bu fiyat, dövizdeki hızlı tırmanışın henüz başlamadığı Mayıs 2016 tarihinde 8.6 kuruşa kadar düşmüştü. Dış piyasa şartları da kur zamlarına dahil edilince fahiş zam yapılan elektrik adeta lüks tüketim haline geldi.

Erken emeklilikte son dakika müjdesi! Milyonların yüzü gülecek...

Altında kritik bekleyiş! Fiyatlar patlayacak mı?

Emeklilerin maaşlarına ek ödeme yapılıyor! Son dakika açıklaması geldi...

Altın ve gümüşte kritik hamle! Yatırımcılara şok haber!

4 bankadan acil ihtiyaç kredisi müjdesi! 50 bin TL...

SSK ve Bağ-Kur emeklisinin aylık geliri değişecek! Dikkat ödemeler başlıyor!

Tapuda büyük değişiklik! Üç boyutlu uygulama geliyor!

Kripto paralarda büyük çöküş uyarısı! Mart ayının sonunda...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön