26 / 04 / 2024

Emekliye ucuz konut rehberi!

Emekliye ucuz konut rehberi!

TOKİ’nin ucuz konut kampanyasında başvuru sırası emekli vatandaşlara geldi. Projelerde yer alan konutların fiyatları 116 bin TL'den, aylık taksit bedelleri ise 388 TL'den başlıyor.




Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Türkiye'nin 67 ilinde 140 projeyle hayata geçirilecek 50 bin yeni sosyal konut için başvuru süreci devam ediyor. Güneş gazetesinde yer alan habere göre genel başvurular için talep toplama süreci tamamlanırken, emekli başvuruları da alınmaya başlandı. Evi olmayıp da fırsattan faydalanmak isteyen emekliler, başvurularla ilgili detayları araştırmaya başladı. Emeklilerin pek çok ildeki  TOKİ  konutları ve başvuru süreciyle ilgili merak ettiği sorular ve cevapları şu şekilde;

VADE KAÇ AY?

Başvurusu toplanacak olan konutların ihalesi yapıldıktan sonra satış fiyatları belirlenecek. 50 bin konut için tahmini en düşük fiyatın, 116 bin 400 TL olması bekleniyor. Başlangıç taksitleri de 388 TL olarak öngörülüyor. 3 oda 1 salon konutların fiyatının ise 170 bin 720 liradan başlaması bekleniyor. 20 yıla kadar vade de seçilebiliyor. Hak sahipleriyle sözleşme imzalandıktan sonra evler 36 ay içinde teslim edilecek. 

KURA NE ZAMAN?

Emekli vatandaşlar, inşa edilecek konut sayısının yüzde 25'i kadar kontenjana sahip olacak. Konut sayısından fazla başvuru olması durumunda hak sahipleri kurayla belirlenecek. Başvuru sahipleri arasında, talep toplama süresi sona erdikten sonra ise TOKİ tarafından açıklanacak tarihte 'Hak Sahibi Belirleme' kurası çekilecek. 

BAŞVURU ÜCRETLERİ NE KADAR?

Başvuruyla birlikte 2 oda 1 salon konut seçenler 500 lira, 3 oda 1 salon konut seçenler ise bankaya 1000 lira yatıracak. Kura sonucunda konut sahibi olamayanlar, başvuru ücretlerini aynı banka şubesinden geri alabilecek. 

GEREKLİ BELGELER NELER? 

Emekli vatandaşlar başvurularını, Halk Bankası'na nüfus cüzdanıyla birlikte şahsen yapacak. Vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan emekli kimlik belgesi veya emekli olduğunu gösteren 'belgeyi' başvuru formuyla beraber teslim edecek.  

TAKSİTLER TESLİMDEN SONRA

Taksit ödemeleri 2 oda 1 salon konutlarda konut tesliminden sonra, 3 oda 1 salon konutlarda ise sözleşme imzalama tarihini takip eden ay itibarıyla başlatılacak. Konut satış vadelerinde de faiz uygulanmayacak. Taksit tutarları, 6 ayda bir memur maaş artış oranı, Yİ-ÜFE ve TÜFE oranlarından en düşük olana göre artırılacak.

 

TOKİ konutlarının dörtte biri emeklilere!

TOKİ'nin 27 projesinde kura tarihi belli oldu!

Emeklilerin dul eşleri de TOKİ'ye başvurabilecek!

Borcu olan emekli TOKİ'ye başvuru yapabilir mi?


Geri Dön