20 / 04 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisini kim öder?

Emlak ve çevre temizlik vergisini kim öder?

Gayrimenkuller için emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi 1. taksit dönemi başladı. Peki, emlak ve çevre temizlik vergisini kim öder?



EMLAK VE ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİNİ KİM ÖDER?

Emlak vergisinde mükellef taşınmazın sahibi olurken, çevre temizlik vergisinin mükellefi ise taşınmazı kullanan kişi oluyor. Dolayısı ile emlak vergisi ödemesini her koşulda taşınmazın maliki yaparken, çevre temizlik vergisinin mükellefi taşınmazı kullanan kişiye göre değişiyor. İşyerinde ya da konutta bir kiracı varsa verginin mükellefi kiracı oluyor.

Örneğin bir işyerinin kiraya verildiğini düşünelim. Bu işyeri için emlak vergisinin mal sahibi tarafından, çevre temizlik vergisinin ise kiracı tarafından ödenmesi gerekiyor.

İşyerinin boş olduğunu düşürsek, bu kez yine emlak vergisi malik tarafından ödenecek. Ancak kullanılmayan işyeri için çevre temizlik vergisi borcu çıkmayacaktır.

Bir konutun kirada olduğunu varsaydığımızda ise çevre temizlik vergisi ödemeleri fatura yolu ile tahsil edildiği için kiracının su faturasını ödemesi halinde vergi de tahsil edilmiş olacak.

 

Bir tane evi olan emlak vergisi öder mi?

Tek evi olan kira gelir vergisi öder mi?

Kira vergisi ödememe cezası 2022 nedir?


Geri Dön