25 / 04 / 2024

Kiradaki evin çevre temizlik vergisini kim öder?

Kiradaki evin çevre temizlik vergisini kim öder?

2017 yılı çevre temizlik vergisi için 1. taksit dönemi 31 Mayıs'ta sona eriyor. Peki, vergide mükellef kimdir? Kiradaki evin çevre temizlik vergisini kim öder?



Belediye gelirlerinden biri olan çevre temizlik vergisi, konut ve işyerleri için ödenirken, arsa ve araziler için ödenmiyor. 2017 yılı çevre temizlik vergisi için 1. taksit dönemi 31 Mayıs'ta sona eriyor.


Vergi için ikinci taksit ödemeleri ise 1-30 Kasım tarihleri arasında yapılacak. İsteyen mükellefler vergi borcunun tamamını ilk taksit döneminde ödeyebilecek.


Peki, vergide mükellef kimdir? Kiradaki evin çevre temizlik vergisini kim öder?


Vergide kullanıcı, mal sahibi değil kullanan kimse oluyor. Bu nedenle evde kiracı olması durumda vergi mükellefi de kiracı oluyor. Aynı zamanda bu vergi konutlarda su faturasına yansıtıldığı için kiracının faturasını ödemesi halinde vergi de ödenmiş oluyor.


Konutlara ait çevre temizlik vergisi 2017

Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanacaktır.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön