19 / 04 / 2024

Emlak vergisi borcu yapılandırma başvuruları için son 3 gün!

Emlak vergisi borcu yapılandırma başvuruları için son 3 gün!

Gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendiren emlak vergisi yapılandırmasında son 3 gün. Başvurular 30 Eylül'de sona eriyor.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması'na ilişkin kanunundaki başvuru tarihi ve ilk ödeme günü  için erteleme kararı alınmıştı. Buna göre; 31 Ağustos 2021 günü sona erecek olan başvuru ve ödeme tarihleri 1 ay uzatılmıştı. Son gün 30 Eylül 2021 oldu.

Milyonlarca ev sahibinin yakından takip ettiği emlak vergisi borcu yapılandırma başvurularında son 3 gün. Emlak vergisi borcu yapılandırma başvuruları için son gün 30 Eylül 2021 olarak duyurulmuştu.

2018'de yürürlüğe geçen 7143 sayılı yasa kapsamında borçlarını 18 taksitte ödemek için onaylanan son taksit ödemelerini geçtiğimiz ay gerçekleştirildi. 30 Nisan'da süresi dolan fakat 9 Haziran tarihine kadar ödemesi tahsil edilmeyen bazı borçlara yönelik de düzenlemeler gerçekleşti. Buna göre; kesin izin, arazi izin, kesin tahsis, kullandırma kararı, kira, yararlanma, ön izin, irtifak hakkı, kullanma izni, ilave yararlanma, mesire yeri işletme hakkı kira bedelleri gibi borçlara yönelik gecikme zammı ve faiz borçlarının yapılandırılmasına imkan tanındı. Düzenlemede söz konusu borç miktarları için herhangi bir indirim gerçekleşmeyeceği fakat gecikme zammı, faiz gibi borçların silineceği belirtildi.

Emlak vergisi borcu yapılandırma başvuruları için son 3 gün!

Buna göre; hesaplanan borç peşin ya da 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitlerde ödemesi yapılabiliyor. Peşin ödemelerde indirim yapılması öngörülürken; taksitle gerçekleşecek ödemelerde ise ilk taksit ödeme tarihi 1 Aralık olacak ve ödemelerin 2 ayda gerçekleşecek. Taksitlendirme imkanından faydalanmak isteyen mükelleflerin de 30 Eylül 2021 tarihine kadar başvurularını yapmaları gerekiyor.

Emlak vergisi borcu öğrenme

Gayrimenkul sahibi olan çok sayıda emlak vergisi mükellefi mevcut. Mükellefler emlak vergisi borçlarını nasıl öğreneceklerini merak ediyor.

Mükellefler, emlak vergisi borçlarını belediyeden ya da internetten  e-Devlet vasıtası vasıtası ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) tarafından sunulan İnternet Vergi Dairesi'nden öğrenebilir ve teyit edebilir.

Emlak vergisi borcu yapılandırma başvuruları için son 3 gün!

Kimler emlak vergisi ödemez?

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisinde bazı koşullar dahilinde muafiyetler bulunuyor. Konut sahibi kişilerin bu muafiyetlere sahip olması durumunda emlak vergisinden muaf tutuluyor. Peki kimler emlak vergisi ödemez? İşte muafiyetler...

Hiçbir geliri olmadığını tespit eden ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisi ödemiyor.

Emlak vergisinde fiyatlar 12 kat arttı!

Cansu Yılmaz/Emlakkulisi.com


Geri Dön