27 / 04 / 2024

Emlakçıdan ev alacaklar dikkat!

Emlakçıdan ev alacaklar dikkat!

Vatandaşlar ev alırken ya da ev satarken eğer emlakçılarla çalışıyor karşılığında komisyon ödemesi gerekiyor. Peki emlakçı komisyonu ne kadardır, emlakci komisyonu ne demek, emlakçı komisyonu nasıl hesaplanır? İşte merak edilen her şey...



Gayrimenkul alım satım işlerinde emlakçı ile çalışıldığında durumlardan komisyon ödenmesi gerekiyor. Emlakçı komisyonu için ödenmesi gereken tutar, gayrimenkulün satış bedeli üzerinden belli bir oranda hesaplanıyor.

Yeni Akit'te yer alan habere göre; Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliği'nde yapılan son değişmeyle birlikte komisyon oranları düşüyor. Buna göre; taşınmazı satın alan ile satan taraflardan her biri, emlakçıya en fazla satış bedelinin yüzde 2’si kadar komisyon alınabiliyor. Yani emlakçının alacağı toplam komisyon, satış bedelinin yüzde 4’ünden meydana getiriliyor. Ancak KDV miktarı bu hesaplamaya dahil değildir, bu yüzdelik dilimlere ek olarak yüzde 18’lik KDV miktarı alınıyor. Bir emlakçının herhangi bir konut satışından alabileceği maksimum tutar yüzde 4 olsa da bunun yarısını satıcıdan yarısını alıcıdan alıyor. Bahsi geçen yüzde 4’lük oran üzerinden ayrıca yüzde 18 oranında KDV de tahsil edilir.

Emlakçı komisyonu kimden alır?

Emlakçı komisyonu hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı olarak alınıyor. İki tarafın da vereceği tutar evin satış bedelinin maksimum yüzde 4’ü oluyor. Komisyon alıcıdan yüzde 2, satıcıdan yüzde 2'den alınıyor. Tarafların anlaşmasıyla tek taraftan da emlakçı parası tahsil ediliyor. Emlak Komisyonu tarifesi Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği  Maddeleri gereği kapsamında emlakçı alım satım komisyonu satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Bu bedel hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı alınıyor. Kiralamada ise yalnızca kiralayan kişi ve kurumdan bir aylık kira bedeli + KDV dahil olarak alınıyor.

Emlakçı komisyonu nasıl hesaplanır?

Taşınmazın bedelinin 300 bin TL olduğu düşünüldüğünde, bu tutardaki değerin yüzde 2’lik oranı 6 bin TL’ye denk geliyor. 6 bin TL’nin de yüzde 18’lik KDV oranı ise 1080 TL oluyor.. Buna göre; taşınmazı satın alan için 7080 TL ve satan için de 7080 TL değerinde emlakçı komisyon bedeli oluyor. Emlakçının alacağı toplam komisyon miktarı 14 bin 160 TL olarak açıklanıyor.

Emlakçı komisyonu nedir?

Emlakçı komisyonu 2020!


Geri Dön