27 / 04 / 2024

Erden Timur: 10 yılda 10 metropol hedefliyoruz!

Erden Timur: 10 yılda 10 metropol hedefliyoruz!

Nef, bugün Türkiye’nin en büyük markalı konut üreticisi. Yalnızca 8 yıl önce kurulan şirket, 5 yılda liderliğe ulaştı. 2017’de ise 1.950 adetlik konut satışıyla bir rekora imza attı. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, her yıl yüzde 40-50 oranında büyüyen bir şirket olduklarını hatırlatıyor..



Nef, 2010 yılında İstanbul’da kuruldu. Şirket, kurulduktan 3 yıl sonra yüzde 375 büyüme gerçekleştirdi. Kurulduktan 5 yıl sonra Türkiye’de sektör lideri oldu. Nef, 2017’de 1.950 adetlik konut satışıyla bir rekora imza attı ve sektöründe 1,5 milyar lira gibi rekor bir ciroya ulaştı. Capital'de yer alan habere göre, Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, 2010 yılında metrekarelerle değil, santimetrekarelerle çalışarak, ince düşünülmüş yaşam alanları tasarlamayı amaçlayan bir şirket olarak yola çıktıklarını söylüyor. “İnsanların temel ihtiyaçlarını, özgürlüklerini temel alan tasarımlarımızla gayrimenkul sektörüne yeni bir bakış açısı getirdik. Önce insan dedik, insanın ihtiyaçları dedik” diyen Timur, şu an dünyanın en iyi 10 mimarlık şirketinden 4’ü ile aynı anda çalışan dünyanın sayılı gayrimenkul şirketlerinden biri haline geldiklerini ifade ediyor. Timur, 10 yıl içinde ABD ve Avrupa’nın 10 metropolünde yer almayı hedeflediklerini söylüyor. Nef, Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile ortak öğrenci yurdu ve projeler geliştirmek için ortak bir şirket kurdu. Timur, bu ortaklığın ilk meyvelerini de almak üzere olduklarını dile getiriyor. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur’un sorularımıza verdiği yanıtlar ve paylaştığı hayalleri şöyle:

Nef nasıl bir vizyonla hayata geçirildi?
Nef, 2010’da İstanbul’da kuruldu. Aslında çok genç bir şirketiz. 2010 yılında metrekarelerle değil, santimetrekarelerle çalışarak, ince düşünülmüş yaşam alanları tasarlamayı amaçlayan bir şirket olarak yola çıktık. Şu an dünyanın en iyi 10-mimarlık şirketinden 4’ü ile aynı anda çalışan dünyanın sayılı gayrimenkul şirketlerinden biriyiz. 10 yıl içinde ABD ve Avrupa’nın 10 metropolünde yer almayı hedefliyoruz. Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası olan EBRD ile ortak öğrenci yurdu ve projeler geliştirmek için ortak bir şirket kurduk. Bu ortaklığın ilk meyvelerini almak üzere olduğumuzun müjdesini vermek isterim. Toplumdan aldığımızı topluma vermek inancıyla kurduğumuz Nef Vakfı aracılığıyla da insan hayatlarına dokunuyor ve hayatları güzelleştiriyoruz.

Bugüne kadar Türkiye’de nasıl bir büyüme hikayesi yazdınız?
Özetle kurulduktan üç yıl sonra, yüzde 375 büyüme gerçekleştirdik. İnsanların temel ihtiyaçlarını, özgürlüklerini temel alan tasarımlarımızla gayrimenkul sektörüne yeni bir bakış açısı getirdik. ‘Önce insan’ dedik, ‘insanın ihtiyaçları’ dedik. Kurulduğumuz ilk 5 yılın sonunda Türkiye’de sektör lideri olduk. 2017’de 1.950 adetlik rekor konut satışına imza attık. Markalı konut sektöründe 1,5 milyar lira gibi rekor bir rakama ulaştık.

Bugün şirketin sektördeki konumu, pazar payı nedir? Özellikle hangi alanlarda çok güçlü?
Konut satış adedinde ve ciroda sektör lideriyiz. Bu liderliğimizi son 4 yıldır sürdürüyoruz. Biz her yıl yüzde 40-50 oranında büyüyen bir şirketiz. Bu yıl da ilk 4 ayda yüzde 36 büyüdük ve büyümeye devam ediyoruz. Bunu hem yeni projeler lanse ederek hem elimizi taşın altına koyarak tüketiciye daha cazip imkanlar yaratarak yapıyoruz. Bu daha ne kadar sürdürülebilir, ona bakmak lazım. Çünkü bu arsa maliyetleriyle, reklam maliyetleriyle ve hammadde maliyetleriyle bir yerde bu fiyatların artması gerekecek. Güçlü olduğumuz esas alan ise satış. Projelerimizin yüzde 73’ünü 90 günde satıyoruz. Bunun altında yatan ve gücümüz hakkında ipucu veren en önemli bilgi ise bizden ev alanların yüzde 54’ünün Nef’ten ev almış müşterilerimizin tavsiyesi üzerine geliyor olması.

2018 hedefleriniz neler? Bu yıl şirketinizi büyütürken özelliklere nelere odaklanacaksınız?
Bu yıl Bodrum’da Nef Yalıkavak’m ardından ikinci projemiz Nef Gölköy’ün lansmanınaa hazırlanıyoruz. Nef Gölköy, Bodrum’un en değerli bölgesi olan Cennet Koyu’nda olacak. Projede 44 dönümlük denize sıfır arazi üzerine, her biri oturduğu topografyaya özel olarak tasarlanmış 42 müstakil villa yer alacak. Mimar Emre Arolat tarafından çizilen proje, arsa üzerinde yer alan 102 çam ağacının hiç birine dokunulmadan inşaat tamamlanacak. Ayrıca FIBA ortaklığında yürüttüğümüz Çekmeköy projelerinden üçüncüsü Nef Koruköy’ü hızlı satış grafiği sayesinde planlanandan 1,5 yıl önce 2018’de satışa çıkacağız. Bir de Kandilli’de boğaz manzaralı 70 dönüm arsa üzerinde yine Mimar Emre Arolat’ın çizdiği 406 konutluk bir projemiz olacak: Nef Kandilli.

Gelecek 3-5 yıl için büyüme hedeflerinizi nasıl belirlediniz?
Biz 2010’da kurulduktan sonra Türkiye’de kısa sürede önemli bir hikaye yazdığımızı düşünüyoruz. Aynı hikayeyi global arenada da yazmak için kollarımızı sıvadık. Bu çerçevede özellikle Avrupa’da en fazla taraftarı olan Galatasaray’ın ana sponsoru olduk. Akabinde ise dünyada en fazla taraftan olan FC Barcelona’nın gayrimenkul markası olarak tek resmi sponsoru olduk.

Global arenada bilinirliğimizi artırmaya devam ederken, dünyayı da yakından takip ediyoruz. Dünün hayallerini bugünün gerçeklerine dönüştürüyoruz. Dünya, Endüstri 4.0 sürecini yaşıyor. Yapay zekadan, konuşan nesnelerden bahsediyoruz. Tüm dünyada iş yapış biçimleri değişiyor. Sektörler yeniden şekilleniyor. Bizim de önceliğimiz konut sektöründe teknoloji kullanımını artırarak, oyunun kurallarını değiştirmek. 120 yıldır değişmeyen iş modellerini yeniden tasarlamak; farklı bir şeyler söylemek. Bu kapsamda 3 yıl önce kendi Ar-Ge ekibimizi oluşturduk. Farklı teknoloji şirketleriyle bir araya geldik, birlikte yenilikçi iş modelleri geliştirdik.

Sektörün Türkiye’deki geleceğini nasıl hayal ediyorsunuz?
Sektörün Türkiye’deki geleceği oldukça parlak. Türkiye’de her yıl 560 bin yeni hane halkı oluşuyor. TÜİK verilerine göre her yıl 600 bin evlilik oluyor ve bunun yüzde 84’ü ilk evliliklerden oluşuyor. Son 5 yılın ortalamasına göre her yıl 125 bin çift de boşanıyor. Bunun yanında bir de tersine göç unsuru var. Eurostat verilerine göre her yıl 125 bin kişi yurt dışından Türkiye’ye dönüyor. İşte tüm bunların etkisiyle Türkiye, konut satışında uzun yıllardır Avrupa birincisi. OECD ülkeleri arasında da ikinciliğimiz çok uzun bir süre daha sürecek gibi görünüyor. Nitekim bu verileri besleyen bazı gelişmeler de söz konusu.

Ne gibi gelişmelerden bahsediyorsunuz?
TÜİK verilerine göre ülkemizdeki hane halkı sayısı 19 milyon 481 bin civarında. Ortalama hane halkı büyüklüğü ise 3,8 kişi. Avrupa’da ise bu oran yüzde 2 seviyelerinde. Bizde de oranın azaldığı ve azalmaya devam edeceği bir gerçek. 2006’da konut sahipliği oranı yüzde 60,9 iken 2017 itibarıyla bu oran yüzde 68 seviyesine ulaştı. Bu oran Rusya, Romanya gibi yakın bölgedeki ülkelerde yüzde 90’ın üzerinde. Bizde de oranın artış eğiliminde olduğunu görüyoruz. Köyden kente göçün devam ettiği Türkiye’de kentleşme oranı yüzde 78 ve buna bağlı nüfus 60 milyon civarında. 2023 yılma kadar kente göçün devam edeceği ve kentleşme oranının yüzde 84’lerin üzerine çıkacağı belirtiliyor.

Yani özetle kentleşen nüfusun 2023 yılında 71 milyon olması öngörülüyor. Bu göç kaynaklı kentleşme nedeniyle 2025’e kadar İstanbul, İzmir,  Ankara  gibi göç alan şehirlerde konut talebi artmaya devam edecek.

Diğer yandan ülkemizin deprem kuşağında olması ve eskiyen yapı stokunun yenilenmesi amacıyla başlatılan ‘kentsel dönüşüm’ projeleri de sektöre ivme kazandırmaya devam ediyor ve edecek. Tüm bunlar, ülke ekonomisinin itici gücü olan gayrimenkul sektörünün, Türkiye’yi uzun yıllar sırtlamaya devam edeceğinin bir göstergesi. 

“YURT DIŞINA AÇILIYORUZ”

NEF GLOBAL Türkiye’de bugüne kadar 30 proje geliştirdik, 10 binin üzerinde konutun da teslimini gerçekleştirdik. Bu vizyon ve felsefemizi yurt dışına taşımak için geçtiğimiz aylarda Nef Global’i kurduk.
17 KRİTERİMİZ VAR Özellikle Avrupa ve ABD pazarlarına ilişkin derinlemesine araştırmalar yapıyoruz. Yatırım öncelikleri bakımından 17 farklı kriter belirledik. Özellikle ilk etapta gündemimizde New York, Berlin ve Londra gibi büyük metropoller var.
AMERİKA VE AVRUPA İLGİLİ Tabii hedef pazarlar sadece bunlar değil. Şu an itibarıyla, Amerika ve Avrupa'dan Foldhome, Foldcity ve Foldvvorld ile ilgilenen çok sayıda proje bulunuyor. Bu projelerin temsilcileri ile de görüşmelerimiz sürüyor.

“ORTAK SORUNLARA YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER ÜRETECEĞİZ”

GELECEĞİ YARATACAĞIZ Evet, dünya değişiyor, kaynaklar azalıyor, ihtiyaçlar artıyor, sınırlar kalkıyor... Bu süreçte sürdürülebilir bir marka olarak yola devam etmenin sırrı, ortak sorunlara yenilikçi çözümler üretmekten, bu yenilikçi fikirlerin gelişeceği ortamlar yaratmaktan, daha iyi bir dünya için çalışmaktan geçiyor. Bizde değerlerimizden taviz vermeden, geleceği yaratmaya devam edeceğiz.
3 BOYUTLU YAZICIDAN EV 3 boyutlu yazıcılarla evler yapacağız. Bu evleri bu yıl göreceksiniz.
ENERJİ PLANI’Yapı elemanları enerji üreten unsurlara dönüşüyor. Örneğin bir cephe elemanı güneş paneli görevi üstleniyor. Bu kapsamda İspanyol bir şirketle çalışıyoruz. Basın Ekspres’te yer alan projemizde binanın enerji ihtiyacının yüzde 20’si bu şekilde karşılanacak.
DEVLERLE İŞBİRLİĞİ Mercedes ve Tesla gibi devlerle işbirliği yaparak, enerjiyi ucuzken depolayıp, pahalı olduğu dönemlerde kullanılmasına yönelik projeler üzerine çalışıyoruz.


Geri Dön