25 / 04 / 2024

Esnaflardan kira tepkisi: Kiraları bir senedir ödeyemiyoruz!

Esnaflardan kira tepkisi: Kiraları bir senedir ödeyemiyoruz!

Eskişehir Lokantacılar Oda Başkanı Bahar Bilen, pandemi döneminde en çok işleri bozulan esnafların başında lokantacıların geldiğine dikkat çekerek, yaşanan sıkıntıları anlattı. 



Eskişehir Lokantacılar Oda Başkanı Bahar Bilen, pandemi döneminde en çok işleri bozulan esnafların başında lokantacıların geldiğine dikkat çekerek, yaşanan sıkıntıları anlattı. 

Sözcü'den Kemal Atlan'ın haberine göre; Kovid-19 salgını sebebiyle iş yerleri kapanan esnaf mağdur oldu. Kiralarını, BAĞKUR ve sigorta masraflarını ödemekte zorluk çeken esnaf, elektrik, doğalgaz ve su faturalarını da ödeyemiyor. 

Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı aynı zamanda da Türkiye Lokantacılar Federasyonu Denetim Kurulu üyesi olan Bahar Bilen, tam 11 aydır lokanta ve restoranların kapalı olduğunu belirtti. Lokanta ve restoran sahiplerinin çok zor durumda olduğuna vurgu yapan Bilen, “Genç insanlar dükkanları kira, ev kira, çocukları var.

Çok sıkıntılı zor günler yaşıyorlar. Bir kısmı annelerinin, babalarının yanına sığındılar, onların emekli maaşları ile geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Çocukları olan insanları düşünsenize, genç insanlar ve hiçbir gelirleri yok. Evden dışarı çıkamıyorlar, travmalar yaşıyorlar. Boşanmalar başladı. İntihar teşebbüsleri var. Çok sıkıntılı ve zor günler geçiriyoruz gerçekten” diye konuştu.

Esnaflardan kira tepkisi: Kiraları bir senedir ödeyemiyoruz!

3 ay boyunca sağlanacağı açıklanan 1000 TL'lik hibe desteğinden her esnafın yararlanamadığına vurgu yapan Bahar Bilen, “Alkollü işletmelerimiz bundan hiç yararlanamadı. Kira desteği 750 lira. O da büyükşehirlerde. Orada da beyanlarını ve kirasını elden veren esnaf arkadaşlarımız, banka dekontu olmadığı için yararlanamadı. Yani bu sadece sloganlarda ve afişlerde kaldı” açıklamasında bulundu. 

“Esnaflarımızdan intihar edenler olmaya başladı. Telefonlarım susmuyor. Esnaf arkadaşlarımızın evlerine kadar gidiyoruz, kendisi ile konuşuyoruz. Neredeyse psikolog gibi olduk" diyen Bilen, Bu arada mülk sahiplerine karşı sıkıntılarımız başladı. Kiraları bir senedir ödeyemiyoruz. Biraz daha insaflı mülk sahipleri idare ediyorlar, rahatsız etmiyorlar ama bu arada zam yapan mülk sahipleri de var. Asıl zor günler ise Mart ayında kiralar üzerindeki tedbir kararlarının kalkmasından sonra yaşanacak.

Tedbirler kalktıktan sonra icralar başlayacak. Daha zor günler yaşayacağız. Çünkü şimdi kapalıyken mülk sahibine ‘neyin kirasını istiyorsun’ diyebiliyoruz. Asıl sıkıntımız dükkânlar açıldıktan sonra başlayacak. Alacaklılar kapıya gelecekler. Birdenbire iş yapacağımız ne malum? Eski cirolarımıza dönmek biraz zaman alacak. Dolayısıyla bununla ilgili de devletimiz çok acil tedbirler, kararlar almalı” diye konuştu. 

Lokanta işletmecisi Halil Pekcan ise, yaklaşık bir yıldır kapalı olduklarına dikkat çekerek, dükkanlarını bu süreçte sadece 3 ay açabildiklerini söyledi. Yaklaşık iki ayın büyük bir zararla geçtiğini anlatan Pekcan, “Açıldık, açıldığımız gibi mülk sahiplerimiz, tam kira almaya başladı" dedi.

Esnaflardan kira tepkisi: Kiraları bir senedir ödeyemiyoruz!

Devletten bekledikleri desteği alamadıklarını dile getiren Pekcan, şunları kaydetti:

“Bir kira yardımı diyorlar, ben buraya 8 bin 400 lira kira veriyorum. Stopajı ile beraber 11 bin lira kira oluyor. Bana yapmış olduğu 750 lira kira yardımı ile kaçta kaçını ödeyebilirim?

Sadece buradan bakabiliriz olaya. Bunun haricinde 2019'da ciro kaybının şu kadarına 2 bin ile 40 bin arası hibe vereceğiz diyorlar. Ben burasını 2020'de açtım ne olacak? Yapılanların hepsi büyük esnaflara, büyük işletmelere yapılmış olan bir şey. Bizim gibi orta ölçekli esnaflara desteğin olduğuna zerre kadar düşünmüyorum. Yardım edecekseler benim SGK primlerime, elektrik ve doğalgaz faturalarıma, kirama yardım yapsınlar.”

Esnafa şubat ayı kira desteği ödemeleri başladı!


Geri Dön