18 / 04 / 2024

Ev fiyatları yüzde 100 artacak!

Ev fiyatları yüzde 100 artacak!

İnşaat maliyet endeksindeki yükselişler rekor seviyelere ulaşıyor. Konut üreticilerine göre; malzeme kaynaklı yaşanan yükselişler ev fiyatlarını bu sene içinde yüzde 100 artıracak.



İnşaat maliyet endeksindeki yükselişler rekor kırıyor. Ocak'ta yüzde 30, Nisan'da yüzde 40’ın üzerine çıkan malzeme fiyat endeksindeki yükseliş, Haziran'da yüzde 53,70’e kadar çıktı. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; TÜİK tarafından duyurulan Temmuz 2021 inşaat maliyet endeksinde yükseliş oranı yüzde 56.42 seviyesine ulaştı. İşçilik endeksi desenelik bazda yüzde 21,18 yükseldi. Konut üreticilerine göre malzeme kaynaklı yükselişler, ev fiyatlarını bu sene içinde yüzde 100 artıracak.

 Ev fiyatları yüzde 100 artacak!

“Devlet artışlara karşı önlem almalı”

Maliyetteki yükselişlerin konut sektörünü nasıl etkilediğine ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, bugüne kadar bir şekilde karlarından feragat ederek yansıtamadıkları maliyet yükselişlerini, artık 2021'de ev fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldıklarına dikkat çekti. 

Halihazırda yükselişi yüzde 50 oranında fiyatlara yansıttıklarına vurgu yapan Nazmi Durbakayım, “Ardı arkası kesilmeyen bu artışlardan dolayı fiyatlarda yıl sonuna kadar yüzde 40’ları aşan yeni yükselişler olabilir. Böylece toplam artış yüzde 100’ü bulur” diye konuştu.

 Ev fiyatları yüzde 100 artacak!

Fakat bu öngörünün mevcut yükseliş oranlarına göre planlandığına vurgu yapan Durbakayım, artışların yüksek olması durumunda yansımaların da daha yüksek şekilde yapılabileceğinin altını çizdi.

Maliyet kaynaklı fiyatlar yükselirken, müteahhidin yeni projeye başlama iştahının azaldığını dile getiren Durbakayım, şunları kaydetti:

Ev fiyatları yüzde 100 artacak!

“Konut azlığından dolayı da fiyatlarda artış olabilir. Dolayısıyla devletin çimento, beton ve demir fiyatlarına karşı önlem alınması ve faizi düşürmesi lazım. Demirin tonu 7 bin TL’ye geldi. Artık bu noktada inşaatçının yapacağı bir şey kalmadı.”

Kira fiyatları son 1 yılda ne oldu?

İstanbul'da kira fiyatları iki kat arttı!

Ev kiralarına ve yurt fiyatlarına Kovid-19 dopingi!


Geri Dön