29 / 03 / 2024

Fawaz Al Issa, Türkiye gayrimenkul sektörünün merak edilenlerini cevaplıyor!

Fawaz Al Issa, Türkiye gayrimenkul sektörünün merak edilenlerini cevaplıyor!

Türk bölgelerinde ortaya çıkan gayrimenkul yatırım fırsatları üzerine uzmanlaşmış bir yatırım firması olan Turkapital Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Fawaz Al Issa gayrimenkul sektörünün en çok merak edilenlerini cevaplıyor.



Türk gayrimenkulü dünya piyasasının gözdeleri arasında yer alıyor mu? Neden?

Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında en kuvvetli büyüme sinyalleri veren ülkelerden biri. Türkiye’nin pazar temellerini oluşturan etkenler gerçekten kuvvetli. Türkiye’nin nüfusu senelik %1’lik oranda büyümeye devam etmekte. Gelir oranlarında artış var ve bu artışın önümüzdeki 5 sene süresince katlanarak yükselmesi bekleniyor. Türkiye’nin ekonomisi geçtiğimiz 10 yılda yıllık %4-5 oranında büyüdü ve piyasalar bu büyümenin önümüzdeki yıllarda %3-4 oranında seyretmesini bekliyor. Türk pazarını destekleyen bu kuvvetli elementler ülkeyi dünya piyasasının gözdeleri arasında tutmaya devam ediyor. Buna ek olarak, Türkiye Avrupa ve Orta Doğu’yla arasındaki vazgeçilmez ilişki ve fiziksel yakınlığından faydalanarak gayrimenkul sektörüne yabancı yatırımı çekmeye de devam ediyor.


Türkiye gayrimenkul sektörünün en güçlü alt pazarları hangileridir?

Konut ve lojistik pazarları, bunlar Türkiye gayrimenkul sektörününün temel taşları.


Hangi sebepler yatırımcıları Türkiye gayrimenkul sektörüne yatırım yapmaktan alıkoyuyor?

Türk lirasının yaşadığı sert iniş çıkışlar ve yatırımın korunmasında yaşanan legal sorunlar yatırımcıları düşündüren faktörler.


Türkiye pazarında iş yapmak ne kadar kolay? Pazarı terk etmek ne kadar kolay?

Türkiye’de is yapmak zor çünkü bazı gayrimenkul ürünleri legal kurallar ve teknik gerekliliklerle uyuşmuyor. Birçok iş anlaşması imza safhasını geçemiyor. Legal sistem yabancı yatırımcıların önüne duvarlar örüyor. Örneğin, uzun vadeli kiralama Türk Ticaret Hukuku altında kabul ettirilmesi zor bir husus. Mesela, gayrimenkul kiracısı finansal gereklilikleri yerine getirmez ise, bu ödemeyi tahsil etmek uzun ve yorucu bir sureç.


Uzun vadede Türkiye gayrimenkul yatırımlarını cazip kılmak için Türkiye hükümeti neler yapmalı?

Legal sistemde bir davanın sonuca bağlanma süresi kısaltılabilir, zira şu anki sistemde mahkemenin bir karara ulaşması 3-5 yılı almaktadır. Buna ek olarak, Avrupa ve Amerika pazarlarında sağlanan bazı vergi avantajları Türk hükümeti tarafından yatırımcılara sağlanarak Türkiye Gayrimenkul sektörü cazip hale getirilebilir.



Geri Dön