24 / 04 / 2024

Gayrimenkul satışı noterde yapılır mı?

Gayrimenkul satışı noterde yapılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, "Gayrimenkul satışı için taraflardan birisi tacir veya üretici, diğerinin de kullanmak maksadıyla konut alan bir kişi olması durumunda, aralarında yaptıkları basit yazılı bir sözleşme geçerli olur mu?" sorusunu yanıtladı. 



Posta yazarı Tamer Heper, "Gayrimenkul satışı için noterde yapılmış sözleşmenin gerekliliğinden sürekli bahsediyorsunuz. Şunu öğrenmek istiyorum; taraflardan birisi tacir veya üretici, diğerinin de kullanmak maksadıyla konut alan bir kişi olması durumunda, aralarında yaptıkları basit yazılı bir sözleşme geçerli olur mu?" sorusunun yanıtını kaleme aldı. İşte Heper'in o yazısı...

Gayrimenkul satışı için noterde yapılmış sözleşmenin gerekliliğinden sürekli bahsediyorsunuz. Şunu öğrenmek istiyorum; taraflardan birisi tacir veya üretici, diğerinin de kullanmak maksadıyla konut alan bir kişi olması durumunda, aralarında yaptıkları basit yazılı bir sözleşme geçerli olur mu? l H.A.

***

Gayrimenkul satışı noterde yapılır mı?

Gayrimenkulün satışı amacıyla notere gidilmez. Gayrimenkul satışı yalnızca tapu dairesinde gerçekleştirilir. Noterde gayrimenkul satışı olmaz, yalnızca gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi gerçekleştirilebilir.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi bir satış değildir, gelecekti satışın vaadini ortaya koyar. Acaba satış vaadi sözünün, satış işlemi olduğumu düşünülüyor? Bu hususu yeniden anlatmakta fayda var. Satış vaadinde, satışın vaadedildiği tarihe kadar gayrimenkul, eski malikine ait olur. Satın alacak olanın mülkiyetine verilmez. Fakat satışın vadolunduğu tarihte yine tapu dairesinde işlem gerçekleştirilerek gayrimenkul, yeni malikin mülkü haline gelir. 

***

Bu konuda ise tarafların tacir olması halinde satış işleminin kendi aralarında imzalayacakları yazılı sözleşmeyle yapılması mümkün mü? Taraflar ne sıfata sahip olursa olsun, gayrimenkul satışları tapu dairesinde gerçekleştirilir. 

Kendi aralarında imzalanmış sözleşme ile bir gayrimenkulün mülkiyeti başkasının olmaz. Böyle bir sözleşme gayrimenkul satışında geçerli sayılmaz. Kullanma amacı da sonucun değişmesine neden olmaz.

Özellikle bu konuda alıcı konumunda olanlar uyarılmalı. Böyle basit yazılı bir sözleşme yapıp para öderlerse, ödedikleri para ellerinden gider. Zira o malın maliki olamazlar.

Noterde yapılmayan gayrimenkul satışı geçerli mi?


Geri Dön