29 / 03 / 2024

Gayrimenkul vergileri ödeme ve yapılandırmalarında son 1 hafta!

Gayrimenkul vergileri ödeme ve yapılandırmalarında son 1 hafta!

Değer artış kazancı vergisi ve kira gelir vergisi 2. taksit ödemeleri ile emlak ve çevre temizlik vergisi yapılandırmalarında son 1 hafta kaldı..



Gayrimenkul vergilerinin ödeme ve yapılandırmalarında son 1 hafta kaldı. Vergi ödemelerini 31 Temmuz 2018 günü akşamına kadar yapmaları gerekiyor. Ayrıca emlak ve çevre temizlik vergisi borcu olan kimseler de yapılandırma başvurularını yine bu tarihe kadar yapabiliyor.

Son 1 hafta içinde ödenmesi gereken vergiler arasında değer artış kazancı vergisi ve kira gelir vergisi 2. taksiti yer alıyor. 

Değer artış kazancı ve kira gelir vergisi 2. taksiti

Değer artış kazancı vergisi, gayrimenkulünü iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkaranlar tarafından ödenen vergi oluyor. Mevcut uygulamada 5 yıldan sonra yapılan satışlardan elde edilen gelirler vergilendirilmiyor. Bu yıl vergi mükellefleri, gayrimenkulünü geçtiğimiz sene içerisinde satanlar ödüyor.

Bu sene, satışlardan elde edilen gelirler için uygulanacak istisna tutarı 11 bin TL olarak tespit edildi. Mükellefler, istisnadan yüksek olan kazançları için 26 Mart akşamına kadar beyannamelerini vererek, 31 Mart akşamına kadar ilk taksitini ödedi. Vergide ikinci taksit ödemeleri ise 1 Temmuz'da başladı. Ödemeler 1 hafta daha devam edecek ve 31 Temmuz'da sona erecek.

Kira gelir vergisini konut ya da işyerini veya her ikisini de bir sene boyunca kiraya vererek kira geliri elde eden mal sahipleri ödüyor. 2017 yılında konutta 3 bin 900 TL, işyerinde ise 30 bin TL geliri olan kimseler bu sene vergi mükellefi oldu.

Kira gelir vergisi mükellefleri de beyannamelerini 26 Mart akşamına kadar beyannamelerini vererek, 31 Mart akşamına kadar ilk taksit ödemesini yaptı. Vergide ikinci taksit ödemeler 1 - 31 Temmuz tarihleri arasında yapılabiliyor.

Emlak ve çevre temizlik vergisi yapılandırma

Emlak ve çevre temizlik vergisi borçlrı vergi affı dahilinde yapılandırılabiliyor. 31 Mart tarihinden önce olan borçlar yapılandırılıyor. Yapılandırılan emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi borcu peşin ya da taksitli bir şekilde ödenebiliyor. 


Taksitli ödemeler 6, 9, 12 ve 18 aylık vade halinde yapılabiliyor. Ödemeler 2 ayda bir yapılacak olup, yapılandırmada ilk taksiti 1 Ekim'e kadar ödenecek.


 
10 soruda 2018 kira gelir vergisi!

5 soruda emlak vergisi borcu yapılandırma 2018!
 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


 


Geri Dön