27 / 04 / 2024

Gıda fiyatları düşüyor mu? Gıda Fiyat Endeksi Eylül'de ne oldu? 

Gıda fiyatları düşüyor mu? Gıda Fiyat Endeksi Eylül'de ne oldu? 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı. Peki gıda fiyatları düşüyor mu? Gıda Fiyat Endeksi Eylül'de ne oldu?



FAO Gıda Fiyat Endeksi'nde geçtiğimiz senenin Eylül'üne göre yüzde 5,5 yükseliş kaydedildi. Endeks, Rusya ve Ukrayna savaşının başlamasının ardından Mart'ta 159,7 puana ulaşarak rekora imza atmıştı. 

Küresel gıda fiyatlarının Eylül 2022'de bitkisel yağlar kaynaklı düşüş sergilemesi dikkatleri çekti. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, artan arz ve düşük seyreden ham petrol fiyatları sebebiyle aylık bazda yüzde 6,6 gerileme il 2021 Şubat'tan beri en düşük seviyesini kaydetti. 

Gıda fiyatları düşüyor mu? Gıda Fiyat Endeksi Eylül de ne oldu?  

Tahıl Fiyat Endeksi, arza yönelik belirsizliğin etkisiyle aylık bazda yüzde 2, senelik bazda ise yüzde 11,2 yükseldi. Yükselişte, buğday fiyatlarının Arjantin ve ABD'de kuru mahsul koşulları ile ilgili endişeler, güçlü AB ihracatı ve Ukrayna'nın Karadeniz limanlarına erişim konusundaki artan belirsizlik gerekçesiyle yüzde 2,2 artması etki ettti. 

Şeker Fiyat Endeksi, dünyanın en büyük şeker ihracatçısı olan Brezilya'da verimli üretim beklentileri ve düşük etanol fiyatları sebebiyle Ağustos'a göre yüzde 0,7 geriledi ve 2021 Temmuz'dan bu güne en düşük seviyesini gördü. 

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi yüzde 0,6 ve Et Fiyat Endeksi de yüzde 0,5 geriledi. FAO, küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok eğilimleri ile ilgili değerlendirmelere yer verilen Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu'nu da yayımladı. Rapora göre, FAO, 2022 yılında küresel tahıl üretimi tahminini 2 miyar 774 milyon tondan 2 milyar 768 milyon tona indirdi. Bu da 2021 üretim rakamından yüzde 1,7 düşük. 

FAO, küresel tahıl ticaretinin de Rusya ve Ukrayna savaşı ile doların güçlenmesi sebebiyle 2022 Temmuz ile 2023 Haziran arasında yüzde 2,4 gerilemesini öngörülüyor. 

Çiftçiler dikkat! Hububatta o rakam açıklandı! Şimdi bakın!

Brent petrol 92 doları geçti! 7 Ekim 2022 brent petrolde son dakika gelişmeleri

Elindeki doları bozdurmayı düşünenlerin uykuları kaçacak! Selçuk Geçer art arda rakam verdi! Bu açıklamaya kulak verin!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön