18 / 04 / 2024

apartman sakinlerinin uyması gereken kurallar nelerdir

apartman sakinlerinin uyması gereken kurallar nelerdir

Apartman gibi birden fazla bağımsız bölümü içinde barındıran yapılarda, tüm apartman sakinlerinin refahı ve huzuru için belli kurallara uymaları gerekiyor. İşte apartman sakinlerinin uyması gereken apartman kuralları...

Apartmanda gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir?

Apartmanda gürültü, oldukça rahatsız edici bir durumdur. Bu durumun önlenmesi için rahatsız olan kişinin belirli bir yere şikayet etmesi gerekiyor. Peki apartmanda gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir ve ne yapılmalıdır? İşte rahatsız olan apartman sakinlerinin hakkını alacak yöntemler...

Konut sitelerinde aidat krizi! Yüzde 200 zam vatandaşı şok etti! Fahiş aidat artışına karşı haklarınız neler?

Site aidatlarına yapılan yüzde 200’lere varan zam oranları apartman sakinlerinin tepkilerine yol açıyor. Bazı site sakinleri fahiş zamları protesto etmek için eylemler yaparken, bazıları da bu artışlardan kaçınmanın yollarını arıyor.

Apartman yöneticiliği kanunu nedir? Apartman yöneticiliği ücreti hesaplaması!

Apartman sakinlerinin ortak kararıyla seçilen apartman yöneticiliğini kanunu bulunur. Apartman yöneticiliği yapacak kişilerin, bu kanuna uymaları gerekir. Yöneticinin, apartman yöneticiliği kanununa uyması hem kendisi için hem de yönetimi devraldığı bina yönetimi için faydalıdır.

Konut sitelerinde aidatlar neye göre belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde apartman sakinlerinin aidat ödemelerini kaleme aldı.

Apartman yöneticileri hangi durumlarda tadilat parası toplayabilir? 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, bina yöneticisinin her ay binada bir tadilat olduğunu öne sürerek para toplandığını, tadilat için fiyat tekliflerinin kendileriyle paylaşılmadığı ucuz fiyat tekliflerinin kabul edilmediğini apartman sakinlerinin ne yapabileceği sorusu soruldu.

Kuşadası'nda kayan evlerin mağdurları 7 yıldır seslerini duyurmak istiyor!

Kuşadası'ndaki Mücella Emgin, Dergah ve Özgün Evler sitelerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle evlerini boşaltan apartman sakinlerinin umutsuz bekleyişlerine 7 yılda da devam ediyor.

Evde hayvan beslemek için apartman sakinlerinin izni gerekir mi?

Takvim Gazetesi yazarı Avukat Feride Hilal İmal bugün köşesinde okuyucusunun sorduğu ''Evimde köpek beslemek için diğer apartman sakinlerinden izin almam gerekiyor mu?'' sorusunu yanıtladı....

Mimari projeye uygun binaya asansör yaptırabilirsiniz!

Apartman sakinlerinin kat malikleri kurulunda sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alacakları karara göre mimari projeye uygun olan binaya sonradan asansör yaptırılabiliyor.

Adana'da komşularına sinirlenen vatandaş binaya çürük raporu aldırdı!

Adana'da 3 katlı binanın zemin katında yer alan dükkanları satın alıp ev yapmak isteyen bir kişi, apartman sakinlerinin karşı çıkması üzerine öfkelenerek binaya çürük raporu aldırdı.

Günlük ev kiralamada önemli değişiklik!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı günlük daire sorununa el koyuyor. Günlük kiralama için apartman sakinlerinin onayı gerekecek. 

9 soruda apartman sakinlerinin hakları!

Apartmanda yaşayan kimseler, Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki, apartman sakinlerinin hakları nelerdir? İşte yanıtı..

İzmir Kordon ve Pasaport için hazırlanan projede estetik ön planda tutulacak!

Büyükşehir Belediyesi, Kordon ve Pasaport için hazırlanan yönetmeliği revize ediyor. Pazartesi günü Meclis’e sunulacak yeni yönetmelikte kent estetiğiyle birlikte yayaların ve bölgedeki apartman sakinlerinin hakları da öne çıkıyor

Apartman aidatları nasıl hesaplanır?

Apartman ve site sakinlerinin yakındıkları en önemli hususlardan bir tanesi de aidat giderleridir. Aidat ödemelerinin içine ne girer? Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Kadir Kurtuluş konuyla ilgili detayları anlatıyor:

apartman sakinlerinin uyması gereken kurallar nelerdir Haberi

apartman sakinlerinin uyması gereken kurallar nelerdir

Apartman kuralları!

Apartman gibi birden fazla bağımsız bölümlere yer verilen yerleşim alanlarında, tüm sakinlerin birbirlerine karşı bazı sorumlulukları bulunuyor. Bu sorumluluklar, "Apartman kuralları" adı altında düzenlenebiliyor.


Apartmanda uyulması gereken kurallar, Kat Malikleri Kurulu toplantılarında belirlenebiliyor; kat malikleri; tüm apartman sakinlerine apartman kuralları maddeleri ni bildirilmesi ve uygulamaya koyması için apartman yöneticisine yetki verilebiliyor.


Örneğin, belirlenen apartman kuralları yönetmeliğine göre apartman tadilat saatleri belirlenebiliyor. Belirlenen saatlerden dışında tadilat yapanlara yine belirlenen bir cezai işlem uygulanabiliyor.


Apartman aidatına ilişkin hususlar da yine apartman kuralları kapsamında düzenlenebiliyor. Apartman için harcanan giderler, apartmanın gelirleri belirlenerek apartman sakinlerinden belli bir oranda aidat toplanıyor.


IV - Kararlar:

Madde 32 – Anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetilir.


Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi...