23 / 04 / 2024

izale-i şuyu ne demektir

izale-i şuyu ne demektir

Hakkınızda izale-i şuyu davası açıldı ve siz izale-i şuyu kelimesinin anlamını dolayısıyla size niçin dava açıldığını bilmiyorsanız izale-i şuyu ne demektir, ayrıntıları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

İzale-i şuyu nedir?

İzalei-i şuyu önemli bir hukuk terimidir ve bir davayı ifade eder. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da adlandırılan bu dava kişisel mülkiyete geçilmesini sağlar. Peki izale-i şuyu davası nedir, hangi durumlarda açılı ve nasıl sonuçlanır? İşte izale-i şuyu ile ilgili bilgiler...

İzale-i şüyu ne demek? Ortaklığın giderilmesi için ne yapılmalı?

İzaile-i şüyu, Türkçe karşılığı ortaklığın giderilmesi olarak ifade edilir. Taşınır veya taşınmaz mallarda ortaklığın sona erdirilmesi izale-i şüyu davası ile hukuken gerçekleşir. Kişisel mülkiyete geçişin sağlanmasına yarayan bu davanın resmen bazı kuralları vardır. 

İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022!

Ortaklığın giderilmesi davası, diğer bir ifadeyle izale-i şuyu davası hem taşınır hem de taşınmaz mallar adına açılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, İzale-i Şuyu dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022...

İzalei Şuyu davası nedir? İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

İzale-i Şuyu, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek kişisel mülkiyete geçişi sağlayan bir dava türü olarak ifade ediliyor. Peki, İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

İzale-i şuyu açık artırma 2021!

Medeni Kanuna göre ortak taşınmaz malın taksimi yapılamıyorsa mahkeme tarafından satışı yapılarak bedelleri izaleyi şuyu davasıyla paylaştırılıyor. Peki izaleyi şuyu ihalesi nasıl yapılır? İşte izale-i şuyu açık artırma 2021...

İzale-i şuyu satış iptali!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığı bozmak için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Peki, hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi? İşte izale-i şuyu satış iptali...

İzale-i şuyu dava dilekçesi 2021!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığı bozmak için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Bu dava için bir dilekçe ile mahkemeye başvuruda bulunabiliyor. Peki dava dilekçesi nasıl hazırlanıyor? İşte izale-i şuyu dava dilekçesi 2021...

İzale-i şuyu davasında değerlendirme esası nedir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Çeşme’de bulunan müşterek mülkiyetli arsam için anlaşmazlık nedeniyle izale-i şuyu davası açıldı. Değerlendirme esası nedir? Rakam nasıl oluşur' sorusunu yanıtladı.

İzale-i şuyu talep edilmeden hisse alınır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Vefat eden babamdan üvey annemle bana bir ev kaldı. Üvey annem üst katta oturuyor, ben alt katta. Üvey annemin 1/4 benim 3/4 payım varken, beni çatı katına çıkartmıyor. İzale-i şuyu talep etmeden bu hisseyi almam mümkün mü?' sorusunu yanıtladı.

İzale-i şuyu dava dilekçesi 2017!

Hisseli gayrimenkul üzerindeki ortaklığı bozmak adına izale-i şuyu davası açılabiliyor. Bu dava için bir dilekçe ile mahkemeye başvuruluyor. İşte izale-i şuyu dava dilekçesi 2017..

İzale-i şuyu davasına itiraz edilir mi?

İzale-i şuyu davası, taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarlar tarafından ortaklığın giderilmesi için açılıyor. Peki, izale-i şuyu davasına itiraz edilir mi? İzale-i şuyu davasında karar bozulabilir mi?

İzale-i şuyu davası vekalet ücreti 2016!

Hisseli taşınmaz mallar üzerindeki ortaklığın giderilmesi için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Bu davalar, taşınmazın yer aldığı Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılıyor. Peki, izale-i şuyu davası vekalet ücreti 2016 ne kadar?

İzale-i şuyu davası dilekçe örneği 2016!

İzale-i şuyu, davaya konu olan taşınmaz malın değerine bakılmaksızın o yerin sulh hukuk mahkemesinde görülüyor. Dava için bir dilekçe ile mahkemeye müracaat edilebiliyor. İşte izale-i şuyu davası dilekçe örneği 2016..

izale-i şuyu ne demektir Haberi

izale-i şuyu ne demektir

İzale-i şuyu ne demektir?

İzale-i şuyu, kelime anlamı olarak ortaklığın giderilmesi anlamına geliyor. Bir hukuk terimi olarak izale-i şuyu ne demektir sorusunun yanıtı ise; ilgili gayrimenkulün ortak mülkiyet sahiplerince mallarının taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları doğrultusunda paylaştırılmasıdır.


Söz konusu gayrimenkulün paylaştırılamaması durumunda ise; ilgili gayrimenkul açık arttırma ile satışa çıkartılır. Satış sonrasında elde edilen gelir, hisse sahiplerine, hisseleri oranında dağıtılır. Böylece izale-i şuyu gerçekleşmiş olur.


Taksimin mümkün olmadığı durumlarda satışın söz konusu olabileceği Medeni Kanunu'nun 699. maddesinde belirtilmiştir; 


Madde 699: Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir.

Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme...