27 / 04 / 2024

kapıcı dairesi kiralanır mı

kapıcı dairesi kiralanır mı

Apartman ve konut sitelerinde yer alan kapıcı dairesi, ortak mahallerden biri olarak nitelendiriliyor. Peki, kapıcı dairesi bir başkasına kiraya verilir mi? Kapıcı dairesinden kira alınır mı?

Kapıcı dairesi kiraya verilir mi 2024?

Apartmanın ortak alanı olan kapıcı dairelerinin kiraya verilip verilemeyeceği pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki kapıcı dairesi kiraya verilir mi? 

Kapıcı dairesinin elektrik, su ve doğalgaz faturalarını kim öder?

Kapıcı dairesi, bazı giderleri ile hizmet verir. Dairenin bakım ve onarım giderleri haricinde farklı giderler de söz konusudur. Elektrik, su ve doğalgaz bu giderlerin başında gelir. Kapıcı dairesinin elektrik, su ve doğalgaz masrafları kim tarafından karşılanır? İşte konuyla ilgili ayrıntılar...

Kapıcı dairesi zorunlu mu? Hangi durumlarda kapıcı dairesi yapılmalı?

Apartmanlar gibi ortak yaşama alanlarının temizliği ve bakımını üstlenen kişiler kapıcı olarak adlandırılıyor. Ancak günümüzde apartmanlarda kapıcı istihdamının giderek azaldığı gözlemleniyor. Bu durumda apartman yöneticileri tarafından kapıcı dairesinin zorunlu olup olmadığı merak ediliyor. 

Ölen kapıcının milyonluk mirası paylaşılamadı! 30 yıl kapıcılık, yaptı mal varlığı dudak uçuklattı!

Başkent Ankara'da 30 yıl boyunca kapıcılık yaptıktan sonra 2015 yılında vefat eden ve mirasçılarına Pursaklar'da 3 daire, Çankaya'da 8 daire, yüklü miktarda altın, 1 arsa, ve 700 bin TL bırakan Mehmet Kaşkaya'nın 5 çocuğu arasındaki miras davası 9 yıldır devam ediyor.

Binalarda kapıcı dairesi olması zorunlu mu?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde kapıcı dairesi olmayan binalarda kapıcı olup olmayacağını kaleme aldı. 

Boş kapıcı dairesi nasıl kiraya verilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 41 bağımsız bölümlü sitede oy birliğiyle boş olan kapıcı dairesinin kiralanmasına ancak bazı kat maliklerinin buna karşı çıktığı, kat maliklerinin kiralama için iptal davası açılıp açılamayacağı soruldu. 

Kapıcı için vergi ödenir mi?

Site yönetimleriyle ilgili önemli açıklamalar yapan Bandırma 17 Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür Biyan kapıcı için vergi ödenir mi sorusunu yanıtladı...

Kapıcının tazminatı nasıl hesaplanır?

Posta köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda 11 yıldır kapıcılık yaptığını söyleyen bir okuyucu ne kadar tazminat alacağını sordu. İşte o sorununu yanıtı...

Sigortasız kapıcı çalıştırılır mı?

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusun sorduğu ''Kapıcı dairesinde oturduğum apartmanın çöp alma ve temizlik işlerini yapıyorum. Sigortasız çalışmam  yasal mı, sigortamın bildirilmesi gerekmez mi?'' sorusunu yanıtlandırdı.

Kapıcılar hangi şartlarda tahliye edilebilir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Bir akrabam 12 yıldır bir binanın kapıcı dairesinde kalıyor. Binanın temizliğini yapıyor, çöpünü topluyor ama beş kuruş ücret almıyor. Şimdi bu yerden çıkması isteniyor. Bu akrabam ne yapabilir?' sorusunu cevapladı.

Bloklu sitelerde kapıcı masrafı nasıl ödenir?

Posta yazarı Tamer Heper, '8 bloklu bir siteyiz. Bir kapıcımız var ve sadece 4 bloğa bakıyor, diğer 4 blok kendi imkanlarını kullanıyor. Kapıcı dairesi bizim binada, biz kapıcının bloğumuza ait olduğunu ileri sürebilir miyiz?' sorusunu cevapladı.

Kapıcıya konut tahsis etmek şart mı?

Konut kapıcıları Yönetmeliği'nin 13. maddesine göre, kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu tutulmuyor. Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmişse, konutun 3194 sayılı İmar Kanunu ve Belediye İmar Yönetmelikleri ile öngörülen asgari koşullara uygun olması gerekiyor.

İşten ayrılmak isteyen kapıcının hakları nelerdir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir sitede kapıcılık yapıyorum. Hiçbir resmi tatilde izin verilmedi, sürekli çalıştım. Ayrıca site, kalmam için ev tahsis etti. Bu şartlarda ben ne kadar tazminat alırım?' sorusunu cevapladı.

kapıcı dairesi kiralanır mı Haberi

kapıcı dairesi kiralanır mı

Kapıcı dairesinden kira alınır mı?

Apartman ve konut sitelerinde yer alan kapıcı dairesi,  ortak mahallerden biri olarak nitelendiriliyor. Ortak alan bu daireye ait tapu olmamak ile birlikte bu yer hakkında yapılacak tasarruf işlemlerinde tüm kat malikleri ve yönetim söz sahibi oluyor.


Kapıcı dairesi gibi ortak alan olan bu gibi bölümlerle ilgili bir tasarruf işlemi tüm malikleri ilgilendiriyor. Peki, kapıcı dairesi kiraya verilir mi? Kapıcı dairesinden kira alınır mı?


İçerisinde kapıcısı olmayan boş kapıcı konutu kiraya verilmesi hususunda oy çokluğunun sağlanması değil, oy birliğinin sağlanması gerekiyor. 


Tüm kat maliklerinin onaylaması halinde, kapıcı dairesi kiraya verilebiliyor. Kiradan elde edilen gelirler, tüm kat malikleri arasında paylaşılacağı gibi, apartmanın bütçesine de gelir olarak eklenebiliyor.


Söz konusu kapıcı dairelerinde kapıcıdan başka birisinin oturması halinde; oturan fuzuli işgal eden işgalci...