20 / 04 / 2024

kentsel sit alanı nedir

kentsel sit alanı nedir

Kentsel sit alanın bulunduğu çevre içinde korunmasında, geliştirilmesinde etkinlik taşıyan ve kentle bütünleşmesine olanak sağlayacak kararlara konu alanlar ise etkileşim geçiş sahası olarak ifade ediliyor. Peki, kentsel sit alanlarında yapılaşma koşullar

Kentsel sit alanlarında alan yönetimi nedir?

Kentsel sit alanın bulunduğu çevre içinde korunmasında, geliştirilmesinde etkinlik taşıyan ve kentle bütünleşmesine olanak sağlayacak kararlara konu alanlar ise etkileşim geçiş sahası olarak tanımlanıyor. Peki, kentsel sit alanlarında alan yönetimi nedir?

Kentsel sit alanlarında yapılaşma koşulları!

Kentsel sitler, o yöreye ait tarihte mimari ve sanat tarihi açısından önem taşıyor. Peki, kentsel sit alanlarında yapılaşmaya izin verilir mi? İşte, kentsel sit alanlarında yapılaşma koşulları!

Kentsel sit alanı ne demek?

Kentsel sit alanın bulunduğu çevre içinde korunmasında, geliştirilmesinde etkinlik taşıyan ve kentle bütünleşmesine olanak sağlayacak kararlara konu alanlar ise etkileşim geçiş sahası olarak tanımlanıyor. Peki kentsel sit alanı ne demek?

Beyoğlu koruma amaçlı imar planları iptal edildi!

Kentsel sit alanı" ilan edilen Beyoğlu için, 2011 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi tarafından hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli 'koruma' amaçlı imar planları iptal edildi...

Sit alanı!

Ülkemizde belirlenen sit alanlarına, derecesine göre farklı muhafaza sınırlaması uygulanıyor. Örneğin 1. derece sit alanı korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında olduğu gibi korunması gereken sit alanı oluyor...

Sit alanları nedir?

Ülkemizde en çok İzmir, Muğla, Konya, Ankara ve Antalya gibi şehirlerimizde yer alan sit alanları nedir? Yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Üsküdar Valide-i Atik Cami ve Çevresi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli imar planı askıda!

Üsküdar ilçesi, Valide-i Atik Cami ve Çevresi Kentsel Sit Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli 16 Mart 2023 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı askıya çıkarıldı.

Çatalca Kaleiçi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli imar planına itiraz!

Çatalca ilçesi, Kaleiçi Kentsel Sit Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli 13.07.2022 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı itirazı askıya çıkarıldı.

Sazak Köyü ‘kentsel SİT alanı’ ilan edildi!

İzmir’in Karaburun ilçesinde bulunan Sazak köyü, tahliye edilmesinden yıllar sonra İzmir 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından ‘Kentsel SİT alanı’ ilan edildi. 

Şişli’de binlerce yapıyı etkileyen 'sit alanı' kararı!

İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile İstanbul'un Şişli ilçesinde Harbiye ve Teşvikiye'nin de yer aldığı 6 mahalle ‘tarihi ve kentsel sit alanı’ ilan edildi.

Gesi bölgesi kentsel sit alanı olarak koruma altına alındı!

Kayseri Melikgazi Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç, Gesi bölgesinin Kentsel SİT Alan olarak koruma altına aldıklarını açıkladı. 

Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı imar planı iptal edildi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı imar planı sit engeline takıldı. Plan, İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nca iptal edildi.

Levent Doğal Tarihi ve Kentsel Sit Alanı imar planı askıya çıktı!

Levent Doğal Tarihi ve Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı bugün İBB tarafından askıya çıkarıldı..

Kadıköy Rasimpaşa Kentsel Sit Alanı imar planı askıda!

İstanbul Kadıköy İlçesi, Rasimpaşa Kentsel Sit Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli imar planı askıya çıkarıldı...

Kurbağalıdere-Hasanpaşa Kentsel Sit Alanı imar planı askıda!

İstanbul Kadıköy İlçesi, Kurbağalıdere - Hasanpaşa Kentsel Sit Alanına ilişkin itiraz 1/5000 ölçekli imar planı askıya çıkarıldı...

Kaş Belediyesi'nin sit alanında yürüttüğü meydan çalışmasına tepki!

AKP’li Kaş Belediyesi’nin kentsel sit alanında yürüttüğü vahşi meydan düzenlemesine turizmcilerden ve sivil toplum örgütlerinden tepki geldi.

Kurbağalıdere Hasanpaşa Kentsel Sit Alanı imar planı askıda!

İstanbul Kadıköy İlçesi, Kurbalıdere Hasanpaşa Kentsel Sit Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı askıda...

Silivri kentsel sit alanı imar planı askıda!

Silivri Merkez Kentsel Sit Alanı ve Selimbria Antik Kenti Nekropolü III. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı...

Yeşilköy Köyiçi kentsel sit alanı imar planı değişikliği askıda!

İstanbul Bakırköy İlçesi, Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı'na ilişkin itiraz 1/5000 ölçekli imar planı tadilatı bugün askıya çıkarıldı...

kentsel sit alanı nedir Haberi

kentsel sit alanı nedir

Kentsel sit alanlarında yapılaşma koşulları nelerdir?

Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere 4’e ayrılıyor. Arkeolojik sit alanları; tarihte yaşayan insanlar hakkında bilgilere ulaşılabilecek alanlar olarak karşımıza çıkıyor. 


Bu insanların yaşayış tarzları, kullandıkları mimari yapılar, ekonomik ve kültürel olarak birçok özelliklerine arkeolojik sit alanlarında rastlamak mümkün oluyor.


Kentsel sit alanları ise, o yöreye ait tarihte mimari ve sanat tarihi açısından önem teşkil ediyor.  Bölgede yaşamış insanlar hakkında kültürel yapılanmaya ve yaşam biçimine bu alanlarda ulaşbiliyor.


Kentsel sitler, mimari, mahalli, tarihsel, estetik ve sanat özelliği bulunan ve bir arada bulunmaları sebebiyle teker teker taşıdıkları kıymetten daha fazla kıymeti olan kültürel ve tabii çevre elemanlarının (yapılar, bahçeler, bitki örtüleri, yerleşim dokuları, duvarlar) birlikte bulundukları alanlar olarak da tanımlanabiliyor. 


Kentsel sit alanın bulunduğu...