28 / 03 / 2024

kira artışı davası yasası

kira artışı davası yasası

Gayrimenkul kiralamalarında kiracı kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek ile mükellef oluyor. Kira artışı için hakimin müdahalesi de istenebiliyor. Peki, kira artışı davası nasıl olur?

Kira tespit davası masraflarını ev sahibi mi öder, kiracı mı?

Ev sahipleri ve kiracılar, kira artış oranını belirlemek amacıyla kira tespit davasına yöneliyor. Peki kira tespit davası nasıl açılır? Kira tespit davası masraflarını ev sahibi mi öder, kiracı mı?

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira uyarlama davası ne zaman açılır? 

Son dönemlerde konut kiralarındaki artışlar pek çok kişinin de gündeminde yer alıyor. Kira bedelini düşük bulan ev sahipleri de kira uyarlama davası ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki kira uyarlama davası ne zaman açılır? 

Bakan Tunç’tan son dakika kira açıklaması: Kira artışları yüzde 25’i geçemez!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konutlardaki kira artış oranına ilişkin olarak yaptığı açıklamada yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacağını dile getirdi. Bakan Tunç "Tahliye davaları artmış olabilir. Ev sahibi, kirayı artıramadığı için tahliye yoluna başvurmuş olabilir. Tahliye davası da 1 yılda bitmiyor

Kira tespit davası ne zaman açılır? Ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi?

Kira tespit davası, kiracı ya da kiraya veren tarafından açılan kira bedelinin yeniden belirlenmesinin talep edildiği bir davadır. Bu dava uygulamada genellikle kira artış davası olarak bilinmektedir. Peki, Ev sahibi kiraya ek zam yapabilir mi? Kira tespit davası ne zaman açılır? İşte tüm detaylar..

3 soruda kira artış davası!

Mesken ve işyeri gibi gayrimenkul kiralama sürecinde kira artış davası da açılabiliyor. Bu dava Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılıyor. Peki, davayı kimler ne zaman açabilir, dava nasıl sonuçlanır?

Kira artışının tespiti davası nasıl açılır?

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ya da kiracı kira artışının tespiti için dava açabiliyor. Peki, kira artışının tespiti davası nasıl açılır?

Kira artış davasını kim açar?

Kiracılık Hukuku gereğince kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Peki, kira artış davasını kim açar? Kiracı mı? Mal sahibi mi? İşte yanıtı..

Ev sahibi kira artış davası açabilir mi?

Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor. Peki, ev sahibi kira artış davası açabilir mi?

Kira artışı davası ne zaman açılır?

Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Kira süresi boyunca kiracılar kira ve yan giderleri ödemek ile mükellef oluyor. Peki, yeni dönemde uygulanacak kiralar için kira artışı davası ne zaman açılır?

Kira artışı davası dilekçesi örneği!

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. Kira artışı davası açmak için bir dilekçe ile birlikte Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat ediliyor. İşte kira artışı davası dilekçesi örneği..

Kira artışı davası nasıl olur?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracı kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek ile mükellef oluyor. Kira artışı için hakimin müdahalesi de istenebiliyor. Peki, kira artışı davası nasıl olur?

Kira artırımı davası nasıl açılır?

Kira bedelinin belirlenmesi konusunda tarafların anlaşmazlık yaşaması halinde durum, yargıya taşınabiliyor. Peki, kira artırımı davası nasıl açılır? Kira artırımı davası berede açılır? İşte kira artırımı davası..

Mart kira artış oranı 2015!

Kira döneminin son bulması ve aynı anda yenilenmesi halinde kira bedelinde artış yapılıyor. Konut kiracısına yapılacak artışta kullanılan ÜFE oranları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki, Mart kira artış oranı 2015 nedir?

kira artışı davası yasası Haberi

kira artışı davası yasası

Kira artışı davası nasıl olur?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracı kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek ile mükellef oluyor. Kiracının ödemesi gereken kira bedeline ancak sözleşmenin yenilendiği dönemlerde ve kira bedelini arttırıcı diğer unsurların meydana gelmesi halinde zam yapılıyor.


Borçlar Kanununa göre; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir. Peki, kira artışı davası nasıl olur?


Dava açma süresi ve kararın etkisi

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir.

Ancak, bu...