29 / 03 / 2024

mardin kalesi restorasyon çalışmaları

mardin kalesi restorasyon çalışmaları

Mardin'de Artuklu döneminin en büyük medeniyet eserlerinden biri olan, bin 200 metre yükseklikteki kalenin Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde, Valilikçe yapılan ihale ile özel bir şirket tarafından güçlendirilmesine başlandı.

Mardin Kalesi'nde restorasyon çalışmaları başladı!

Artuklu döneminden kalma Mardin kalesini, yaklaşık 220 yıl sonra dağcılık eğitimi alan uzman ekiplerce güçlendirilirken, çalışmalarda Türkiye'de ilk kez en yüksek güçte kaya bariyer sistemi kullanılıyor.

Mardin Kalesi'nde restorasyon çalışması başladı!

218 yıl aradan sonra ilk defa restorasyon kapsamına alınan Mardin Kalesi için yüklenici firma İtalya’dan özel olarak getirdiği çelik bariyerleri, kale etrafında monte etmeye başladı. Çalışmaların 2 yıl sürmesi bekleniyor...

Mardin Kalesi'nin restorasyonu mart ayında başlıyor!

218 yıl aradan sonra ilk defa restorasyon kapsamına alınan Mardin Kalesi için yüklenici firma hazırlıklarını tamamladı. Mart ayında restorasyon çalışması için kaleye ilk kazma vurulacak...

Mardin Midyat'taki tarihi çarşı restore ediliyor!

Mardin Midyat Belediyesi, Sokak Sağlıklaştırması ve Restorasyon Çalışması kapsamında ilçe içerisinde yer alan 500 yıllık tarihi çarşıyı restore ediliyor. 

Mardin'deki tarihi Süryani Çarşısı restore edilecek!

Mardin'de 17. yüzyılda inşa edilen Süryani Çarşısı'nın restorasyon çalışmaları en kısa süre içerisinde başlayacak.

Çanakkale Bigalı Kalesi'nin restorasyonu tamamlanıyor!

Çanakkale Savaşları esnasında muhabere merkezi ve silah tamirhanesi olarak kullanılan 201 yıllık Bigalı Kalesi’nin restorasyon çalışmalarında son aşamaya gelindi. 

Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin restorasyonu hız kesmiyor!

Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı (CATAB) tarafından 2015 yılında başlatılan restorasyon uygulaması devam ediyor. Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin restorasyon uygulamaları yüzde 98 oranında tamamlandı.

Bodrum Kalesi'nde iş kazası: 2 işçi yaralandı!

Bodrum'da restorasyon çalışmaları devam eden Bodrum Kalesi'ndeki iş kazasında 2 işçi yaralandı.

Aziz Sancar'ın Mardin'deki konağı restore edildi!

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın doğup büyüdüğü ve 2 yıl süreyle doktorluk yaptığı Mardin Savur'daki 3 katlı 36 odalı tarihi konağın müzeye dönüştürülmesi için başlatılan restorasyon çalışmaları sona erdi. 

Hereke Kalesi'ndeki restorasyon çalışmaları tamamlandı!

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde bulunan ve Doğu Roma İmparatorluğu döneminde 640'lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen Hereke Kalesi, turizme hizmet sunacak.

Kahta Kalesi'ndeki restorasyon çalışmalarında sona gelindi!

Nemrut Dağı tur güzergahında bulunan Kahta Kalesi'ndeki restorasyon çalışmalarında sona gelindi...

Ceneviz Kalesi'nde restorasyon çalışmaları yeniden başlıyor!

Cenevizliler tarafından Karadeniz'den geçen ticari gemilerin güvenliğinin sağlanması ve denetlenmesi için inşa edilen Ceneviz Kalesi'nde, restorasyon çalışmaları yeniden başlıyor...

Ankara Kalesi'nde restorasyon başlıyor!

Ankara Büyükşehir Belediyesince yapılacak restorasyon çalışmalarıyla Ankara Kalesi'nin tarihi dokusu gelecek nesillere aktarılacak

Bodrum Kalesi'ndeki restorasyon çalışmalarında son durum!

Mehmet Nuri Ersoy, Bodrum Kalesi'ndeki ikinci etap restorasyon çalışmalarına ilişkin bilgiler aktardı. Ersoy, kaleyi Müzeler Haftası'nda açmayı hedeflediklerini ancak yeni tip koronavirüs kısıtlamaları sebebiyle bazı aksamalar yaşandığını kaydetti...

Çorum Kalesi’ndeki, ‘kale kondu’lar yıkılıyor!

Çorum, 15'inci yüzyılda hayata geçirilen Çorum Kalesi'nin yapı işgalinden kurtarılıp turizme kazandırılması için başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.

2 bin 500 yıllık Sinop Kalesi restore edilecek!

Sinop'ta, Gaskalılar tarafından yapılmış olan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan 2 bin 500 yıllık tarihe sahip Sinop Kalesi'nde restorasyon çalışması başlatıldı.

mardin kalesi restorasyon çalışmaları Haberi

mardin kalesi restorasyon çalışmaları


Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu'na (UNESCO) aday Mardin'de, Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Artuklu döneminin en büyük medeniyet eserlerinden biri olan, bin 200 metre yükseklikteki kalenin Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde, Valilikçe yapılan ihale ile özel bir şirket tarafından güçlendirilmesine başlandı.


Hazineye ait olan ancak askeriyeye tahsis edilen alanda bulunan kaledeki kaya parçalarının şehirdeki yaşam alanlarına düşme riskine karşı yaklaşık bir kilometrelik alanda yapılan güçlendirme çalışmalarında 450 metre çapında çelik bariyer ve halatlar kurularak, kaya ıslahı yapılıyor.


"BİRÇOK MEDENİYET BU KALEYİ KULLANDI"



Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Süryanice'de "Merdin"in tek kale anlamına geldiğini ifade ederek, Mardin'in ismini bu kaleden almış olmasının söz konusu olabileceğini söyledi.


"Mardin şehrinin adını bu kaleden aldığı söylenebilir" diyen Taşkesen, Diyarbakır Mardin karayolunda yer alan kalenin...