19 / 04 / 2024

miras hukuku üvey anne

miras hukuku üvey anne

Miras paylaşımı nasıl olmalı?: Miras paylaşımında çocuklar arasında paylaşımın eşit olacağı kanunla düzenleniyor. Kanunda düzenlenen diğer bir konu da evlilik dışı doğan çocukların da mirastan diğer çocuklarla eşit oranda pay alabileceğidir...

Miras hukuku pay oranları!

Miras hukuku pay oranlarının mirasçılar arasındaki dağılımından aşağıda bahsedeceğiz. Mirasçılık hakları, kanundan doğan haklar olmakla birlikte, kimi zaman, murisin ölmeden önce yapmış olduğu “ölüme bağlı tasarruflar” şeklinde de olabiliyor....

Miras hukukunda bağışlama!

Miras hukukunda bağışlama sözleşmesi bağışlayanın sağlığında tek taraflı olarak malvarlığında tasarrufta bulunarak bağışlananı zenginleştirdiği sözleşme türü olarak nitelendiriliyor. Türk Borçlar Kanununun 285.maddesinde bağışlama sözleşmesi anlatılıyor..

Miras hukuku üvey anne!

Miras hukuku üvey anne konusu miras ilgili merak edilen konulardan biridir. Miras hukukuna göre üvey anne mirasbırakanla ölüm anında resmi olarak evli ise mirastan alacağı pay yine dörtte bir orandır...

Miras paylaşımında detay! Üvey babadan miras kalır mı?

Miras ile ilgili konular günümüzde herkesi ilgilendiriyor ve gündemdeki yerini de koruyor.  Bir çok vatandaş kendisine miras kaldığını dahi bilemezken, çoğu da miras kanunu ve paylaşım hakkında pek fazla bir şey bilmiyor. Bir konu başlığı da üvey babadan miras mı? 

2023 yılı miras avukatı ücreti ne kadar?

Miras hukuku anlaşmazlıklarına hukuki danışmanlık, miras hukukundan doğan davalarda vekillik hizmeti sağlamak amacıyla mesleğini icra eden miras avukat ücretleri merak ediliyor. Peki, 2023 yılı miras avukatı ücreti ne kadar?

Üvey anne ve çocukların miras paylaşımı nasıl olur? Kime, ne kadar miras payı düşer?

Miras paylaşımlarında uygulanan kurallar değişkenlik gösterebiliyor. Peki üvey anne ile çocukların miras paylaşması durumunda kime, ne kadar miras payı düşer? İşte üvey anne ve çocukların miras paylaşımı ile ilgili detaylar...

Miras haberim yokken satılırsa hak talep edebilir miyim? 

Miras hukuku, kapsamlı bir alan olup birbirinden farklı konuları içerir. Bu konulardan biri de mirasta kişinin haberi yokken satış yapıldığında hak talep etme durumudur. Bu durum, miras hukukunda farklı şekilde ele alınarak değerlendirilir. İşte bu miras konusu ile ilgili detaylar...

Babamdan kalan hissemi nasıl satarım? 1/4 hisse ne demek?

Miras hukuku karmaşık işlemleri ve süreçleri oluşturur. Bunlardan biri de babadan kalan hissenin satılma durumudur. Hisseli tapu satışları, belirli şartları gerektirdiği için usulünce yapılması gerekir. Bu noktada 1/ 4 hissenin ne anlama geldiği de önemlidir. Hisseli miras ile ilgili detaylar...

Çocuğu olmayan bir kişinin mirası kime kalır?

Miras hukuku, bir kimsenin hayatını kaybetmesi durumunda mal varlığının ve mülklerinin yasal mirasçılara nasıl dağıtılacağını düzenleyen önemli bir hukuki alanı ifade eder. Bu alanda, özellikle çocuksuz kişilerin miras paylaşımı ve özel durumlar, toplumda geniş ilgi gören konular arasında yer alır.

Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Ortaklığın Giderilmesi Davası, ülkemizde genellikle miras hukuku bağlamında mirasçılar arasında sıklıkla karşılaşılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Miras hukuku kapsamında miras bırakacak olan kişi bir mirasçısı ile arasında karşılık olmadan ya da bir karşılığa yönelik olarak mirastan feragat sözleşmesi imzalayabiliyor. Peki, mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir? İşte tüm detaylar..

İtalyan Prenses Rita'ya üvey oğulları miras davası açtı!

İtalyan Prens Nicolo’nun eşine miras bıraktığı 354 milyon dolarlık sanat eserleri ile dolu malikane satılıyor. Prens Nicolo’nun oğulları, üvey anneleri Prenses Rita’nın bahsedilen eserlerin bakımını iyi yapamadığını iddia ederek dava açtı. 

Üvey kardeşlerin mirasta hakkı var mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde üvey kardeşlerin mirasçı olup olmadığını kaleme aldı.

Üvey anne ve çocuklar arasında miras paylaşımı nasıl olur?

Posta Gazetesi Tamer Heper'e gelen soruda, annesi sağken 1970'te arsa aldıklarını sonra annesinin vefat ettiğini belirten okuyucu, babasının evlendiğini, ikinci bir arsa daha aldıklarını aktardı. Okuyucu babasının vefatı durumunda mirasın nasıl bölüşüleceğini sordu.

Üvey çocuklar mirasçı mıdır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 4 kardeş olduğunu ve annesinin 1990'da vefat ettiğini belirten okuyucu, babasının ikinci evliliğinden 3 çocuğu olduğunu aktardı. Okuyucu, babasının 2 dairesinden miras düşüp düşmeyeceğini sordu. 

Üvey kardeşler hangi durumlarda mirasçı olabilir?

Posta yazarı Tamer Heper, '3 kardeşiz. Bir fabrikamız var. İkinci eşten olan çocuk, fabrikada ama hissesi henüz yok. Fakat babamın üvey anneme de şirkette hisse verme ihtimali bulunuyor. Üvey çocuğun şirketteki hakkı iki katına çıkıp, bizimkilerden daha fazla mı olacak?' sorusunu cevapladı.

miras hukuku üvey anne Haberi

miras hukuku üvey anne


Miras paylaşımı nasıl olmalı?


Türk Medeni Kanunu miras paylaşımı konusunda “külli halefiyet prensibi”ni kabul etmiştir. Bu terekenin bir bütün halinde, alacak ve borçlarla beraber, miras bırakanın ölümüyle kendiliğinden yasal ve atanmış mirasçılara geçmesi anlamına geliyor. 


Ancak vasiyet alacaklısı olarak tabir ettiğimiz kişiler açısından külli halefiyet prensibi geçerli olmuyor. Örneğin; miras bırakan ölmeden önce yaptığı vasiyetname ile iki evinden birini hizmetçisine bırakmıştır. Hizmetçi ev sahibesinin ölümüyle kendiliğinden bu evin maliki konumuna gelemiyor. Onun yalnızca ev sahibesinin mirasçılarından bu evi talep etme hakkı bulunuyor. Ayrıca söz konusu evle ilgili olanlar hariç miras bırakanın tereke borçlarından da sorumlu olmuyor.


Yasal mirasçılar, bu sıfatlarını doğrudan kanundan alanlara deniyor. Bir kısım kan hısımları, evlatlık ve sağ kalan eş, miras bırakanın ölümü anında hayatta olmak ve mirastan yoksunluğu...