20 / 04 / 2024

ortaklığın giderilmesi nasıl olur

ortaklığın giderilmesi nasıl olur

Paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davası kime karşı açılır?

Ortaklığın giderilmesi nasıl olur?

Taşınmaz malda tapu ile malik olan paydaş veya paydaşlar tarafından diğer paydaşlara karşı açılan ortaklığın giderilmesi davası nasıl alınır? Ortaklığın giderilmesi nasıl olur? Ortaklık nasıl giderilir?

İzale-i şüyu ne demek? Ortaklığın giderilmesi için ne yapılmalı?

İzaile-i şüyu, Türkçe karşılığı ortaklığın giderilmesi olarak ifade edilir. Taşınır veya taşınmaz mallarda ortaklığın sona erdirilmesi izale-i şüyu davası ile hukuken gerçekleşir. Kişisel mülkiyete geçişin sağlanmasına yarayan bu davanın resmen bazı kuralları vardır. 

Doların üç gün sonra nasıl olacağı belli oldu! Elinde dolar olanlar dikkat! Herkes hazır olsun

Dolar kuru uzun süredir sakin seyrediyor. Dolar,  18,60 TL seviyesinden işlem görürken doların 3 gün sonra nasıl olacağı belli oldu. Yatırımcılar dikkat gardınızı alın. İşte dolarda son dakika gelişmeler.

Doların 28 gün sonra nasıl olacağı belli oldu! Kıyıda köşede 1 doları bile olanlar aman dikkat

Dolar kurundaki son dakika gelişmeler yakından takip ediliyor. Dolar kuru değer kaybederken vatandaşlar doların ne kadar olacağını merak ediyor. Doların 28 gün sonra nasıl olacağı resmen belli oldu! Kıyıda köşede 1 doları bile olanlar aman dikkat...

Prefabrik yapının fiyatı nasıl belirlenir?

Prefabrik yapılar, normal betonarme yapılardan farklıdır. Prefabrik evlerin fiyatı da betonarme yapılara göre farklılık göstermektedir. Peki Prefabrik yapının fiyatı nasıl belirlenir? İşte detaylar!

Emeklilikte yaş ve prim gün şartı nasıl belirlenir?

Emeklilik konusu, çalışanlar için araştırılan konular arasında yer alıyor. Emeklilikte yaş ve prim gün şartı nasıl belirlenir? sorusunun yanıtı!

Tahliye taahhütnamesi ile kiracının tahliyesi nasıl olur?

Tahliye taahhütnamesi, kiracının kiralan gayrimenkulü belirli bir tarihte boşaltacağına dair yazılı irade beyanı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tahliye taahhütnamesi ile kiracının tahliyesi nasıl olur? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Ortaklığın Giderilmesi Davası, ülkemizde genellikle miras hukuku bağlamında mirasçılar arasında sıklıkla karşılaşılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Hisseli arsanın satışı nasıl yapılır?

Hisseli arsa bir arsanın birden fazla sahibinin olduğu anlamına geliyor. Peki, hisseli arsanın satışı nasıl olur? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Kira artışında yüzde 25 sınırı nasıl uygulanacak? Geriye dönük kiralar için geçerli olacak mı?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan kira zammı anlaşmazlığına yeni bir tedbir getirildi. Yeni kira düzenlemesine göre 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira zammında yüzde 25'lik bir sınır olacak. Peki, kira artışında yüzde 25 sınır nasıl uygulanacak? Geriye dönük kiralar için geçerli olacak mı?

Kiracı tahliye davası nedir? 10 yıllık kiracının tahliyesi nasıl olur?

Ev sahipleri kimi zaman kiracılarının evi tahliye etmesini istiyorlar. Bu gibi durumlarda kiracı tahliye davası açılabiliyor. Peki, kiracı tahliye şartları nelerdir? 10 yıllık kiracının tahliyesi nasıl olur? İşte tüm merak edilenler...

Miras bırakılan gayrimenkul için ortaklığın giderilmesi davası açılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras bırakılan gayrimenkullerde ortaklığın giderilmesi davası açılıp açılamayacağını kaleme aldı.

Ortaklığın giderilmesi davasında nasıl anlaşma yapılmalı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ortaklığın giderilmesi davasında anlaşma yapılmasını kaleme aldı.

Ortaklığın giderilmesi davasında tedbir talep edilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkullerde ortaklığın giderilmesi davasını kaleme aldı.

ortaklığın giderilmesi nasıl olur Haberi

ortaklığın giderilmesi nasıl olur

Ortaklığın giderilmesi davası kime karşı açılır?

Paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bunun için ilgili taşınmaz mal hangi ilçedeyse oranın Sulh Hukuk Mahkemesine dava açabiliyor. 


Bu hak, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabiliyor. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlıdır ve tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunuyor. 


Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davası kime karşı açılır?


Ortaklığın giderilmesi davası, davacıların dışında kalan paydaşlar aleyhine açılır. Davda bütün paydaşların davalı olarak gösterilmesi gerekiyor. Aksi durumda, davalı olarak gösterilmeyenler...