25 / 04 / 2024

türkiye mortgage krizi

türkiye mortgage krizi

Dünya para ve sermaye piyasaları ABD'deki mortgage krizinin pençesinde. Para ve sermaye piyasaları sarsıntılı günler geçiriyor. www.emlakkulisi.com'un mortgage uzmanı, Bankacı Barış Yılmazkaya, Türkiye'de mortgage krizi yaşanıp-yaşanmayacağına, nedenleriy

Türkiye'de daha fazla sosyal konut nasıl yapılabilir? İşte 7 maddede konut sorununa çözüm!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen barınma krizi gün geçtikçe daha da derinleşiyor. Konut krizi, sosyal konut üretimi ile çözülebilir. Peki Türkiye'de daha fazla sosyal konut nasıl yapılabilir?

Doların yükselmesiyle Türkiye, iPhone 14'ün satıldığı en pahalı ülke oldu!

Doların ani yükselişi ve yaşanan döviz krizi, Apple'ı Türkiye'deki ürünlerine zam yapmak zorunda bıraktı. İki gün arayla gerçekleşen ikinci zam sonucunda en pahalı iPhone modeli olan iPhone 14, 68 bin TL'den 76 bin 500 TL'ye yükseldi.

Türkiye’de konut ve kira krizi ürkütücü boyutlara ulaştı!

Türkiye’de konut ve kira krizi giderek büyümeye devam ediyor. 2020’de başlayan pandemi süreci ile beraber başlayan daha sonra kur artışının da etkisiyle yükselişi hızlanan konut kiralarındaki artış artık kontrolden çıktı.

Ucuz konut kredisi ev fiyatlarını nasıl etkileyecek? Türkiye'de konut krizi alarmı! 

Ucuz konut kredisi ev almak isteyen binlerce kişi tarafından merakla bekleniyor. Peki ucuz konut kredisi ev fiyatlarını nasıl etkileyecek? Türkiye'de konut krizi alarmı!

Dev bankadan Türkiye için korkutan uyarı! Kur krizi kapıda mı?

Japonya'nın önde gelen bankalarından Nomura, Türkiye'nin de aralarında olduğu 7 ülke ile ilgili kritik bir uyarıda bulundu. Dev banka, Türkiye, Mısır, Romanya, Sri Lanka, Çek Cumhuriyeti, Pakistan ve Macaristan'da kur krizi yaşanma riski olduğunu açıkladı.

Türkiye, 20 yıl vadeli borcu kimden alacak?

Merkez Bankası Başkanı Kocatopçu'nun "Hazine 20 yıllık tahvil çıkarmayı düşünmeli" sözlerinin üzerinden başlayan tartışma büyüyor. Türkiye uzun vadeli borcu dışardan bulabilir mi? İçerde bu tahvilleri alabilecek kim var? Bankalar buna zorlanırsa finans krizi yaşanır mı? İşte kulislerde konuşulanlar.

Türkiye kaybederken kazanan onlar oldu

Türkiye’de ekonomik tüm veriler krizi işaret ederken Türk Lirası ise tarihi değer kaybı yaşamaya devam ediyor. 3. Sınıf dünya ülkelerinin bile paraları TL’den değerli konuma yükselirken Türkiye’de bir kesim de kazanmaya devam etti.

İlk kez ev alacaklara teşvik paketi! Türkiye’de de uygulanır mı?

Emlak krizi yaşayan Çin’de hükümet ilk kez ev alacaklar için harekete geçti. Emlak krizini çözmek isteyen yönetim ilk kez ev alacaklar için teşvik paketi hazırlayarak emlak sektörünü canlandırmak için düğmeye bastı. Benzer bir durumun Türkiye’de olabileceği ise bir soru işareti.

Avrupa’da enerji krizi büyüdü! Siparişler Türkiye’ye kayacak!

Avrupa’da enerji krizi nedeniyle fabrikalar kapanıyor. Kağıt-ambalaj, kimyevi ürünler ve demir-çelik-alüminyum siparişlerinin ise Türkiye’ye kayması beklenirken ihracatta da yüzde 20 artış bekleniyor.

Türkiye'den doğal gaz krizi için kritik hamle

Rusya, Avrupa’ya doğal gaz akışını keserken, Türkiye için gaz tedarik tehdidi henüz yok. Ancak kış ayları gelirken herhangi bir sorun oluşmaması için Türkiye, kritik hamleler yaptı. Bu kapsamda ABD'yle LNG alımına yönelik görüşülüyor.

Doğal gaz krizi Türkiye’ye yaradı! Avrupalılar kış için geliyor

Rusya ve Avrupa arasında yaşanan enerji krizinden dolayı Avrupalılar kışı Türkiye’de geçirmeye hazırlanıyor.

Avrupa’da doğal gaz krizi artıyor! Elektrikli soba için Türkiye’nin kapısı çalındı!

Avrupa ülkelerinde doğal gaz krizi yayılmaya devam ediyor. Elektrikli soba talebinin arttığı Avrupa’dan Türkiye’ye soba siparişi yağıyor. İşte detaylar!

Türkiye'de yeni kriz kapıda. CHP Milletvekili uyardı

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye'nin gıda krizi ile karşı karşıya olduğunu iddia etti.

türkiye mortgage krizi Haberi

türkiye mortgage krizi

Amerika'da mortgage sisteminin krize sürüklenmesinin temel nedeni olarak Amerika'da uygulanan ` risk based pricing' (risk odaklı fiyatlama) sistemini görüyoruz. Yani Amerika'da mortgage kredisi isteyen müşteri geri çevrilmiyor. Ama müşterinin riski ne kadar yüksekse o oranda yüksek bir faiz oranı ile kredi alabiliyor.

Bunun dışında Türkiye'de kredilendirme yüzdesi genelde yüzde 75 civarında. Amerika'da ise bu oran yüzde 100 olarak gözüküyor. ''Yüksek faiz oranı'' ile ''daha yüksek tutarda'' mortgage kredisi alan müşterilerin geri ödemelerde sorun yaşaması Amerika'da ortaya çıkan Mortgage krizinin temel faktörlerini oluşturuyor.

İşte bu yüzden ;

ABD de bu gelişmelerin yanısıra, kredi sağlayan kuruluşlar da müşterilerine karşı artık daha temkinli bir tutum içinde. Özellikle...