25 / 04 / 2024

Haziran 2022’de Türkiye'nin otomobil ihracatı yüzde kaç oldu? haziran ayı otomobil ihracatı ne kadar oldu?

Haziran 2022’de Türkiye'nin otomobil ihracatı yüzde kaç oldu? haziran ayı otomobil ihracatı ne kadar oldu?

Otomobil ihracatı haziran ayında ne kadardı? Türkiye’nin haziran 2022 yılında otomobil ihracatı kaç TL? işte merak edilen soruların yanıtları!



2022 HAZİRAN TÜRKİYE OTOMOBİL İHRACATI

Türkiye’nin otomobil ihracatı haziran ayında 17,9 artış ile 2,8 milyar dolar oldu. Yılın ilk altı ayında ihracat yüzde 6,1 artarak 15,3 milyar dolara erişti.  OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, "Çip krizi ve enerji maliyetleri gibi birden çok sorunla mücadele etmemize rağmen haziranda bu yıl aylık bazdaki en yüksek ihracat rakamına ulaşmayı başardık" şeklinde konuştu.

Haziranda tedarik endüstrisinde yüzde 11 artışla 1.2 milyar dolar ihracat yaşanırken, binek otomobil ihracatı ise yüzde 44 artışla 876 milyon dolara erişti.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, bu yılın yani 20222’nin ilk yarısında otomotiv endüstrisi ihracatının geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 6,1 artarak, 15,3 milyar dolara ulaştığını ve ocak ile haziran döneminde de ortalama aylık ihracatın 2,5 milyar dolar olduğunu belirtti.

Çelik, "Otomotiv endüstrisi çip krizi ve enerji maliyetleri gibi birden çok problemle uğraşmamıza rağmen haziranda bu yıl aylık bazdaki en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Tedarik endüstrisi, binek otomobiller ve otobüs-midibüs-minibüs ürün gruplarında çift haneli artış kaydederken, Polonya, İspanya ve Portekiz'e de yüksek oranlı artışlar elde ettik." dedi.

BİNEK OTOMOBİLDE YÜZDE 44 ARTIŞ

Haziran ayında 11 artışla 1 milyar 193 milyon dolar ihracat gerçekleştirilirken, binek otomobil ihracatı yüzde 44 artışla 876 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 16 azalışla 381 milyon dolar, otobüs, minibüs, midibüs ihracatı yüzde 14,5 artışla 142 milyon dolara ulaştı.

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya'ya ihracatta yüzde 10 oranında artış görülürken, ABD'ye yüzde 29, Fransa'ya yüzde 30, İspanya'ya yüzde 68, Birleşik Krallık'a yüzde 4 artış izledi. İtalya'da ise yüzde 6 düşüş yaşandı.

Bayramdan sonra yüzde 30 zam şoku! Bayramdan sonra hangi ürünlere zam gelecek?

Bankaların emekli promosyonu ne kadar? 2022 hangi banka ne kadar emekli promosyonu veriyor?

6 Temmuz 2022 akaryakıt fiyatları! Benzin fiyatlarına indirim gelecek mi?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön