19 / 04 / 2024

İklim krizi ev fiyatlarını nasıl etkiliyor?

İklim krizi ev fiyatlarını nasıl etkiliyor?

ABD Ulusal Ekonomi Araştırmaları Bürosu tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre emlak fiyatları ve iklim değişikliği arasında bir bağlantı bulunuyor. Araştırmada iklim değişikliği sebebiyle emlak fiyatlarının gerilediği kaydedildi. 



Genel olarak herkes sahil kesimlerinde oturmayı tercih ediyor. ABD’de ise 10 kişiden dördü sahil bölgelerinde oturuyor. Finansgündem'de yer alan habere göre; deniz seviyeleri bilim insanlarının öngörüleri çerçevesinde zaman içinde arttığı durumda, bu durum konut fiyatlarına da yansıyacak. Ne yazık ki bu durum pek çok konut sahibi için iyi haber değil.

Forbes’un haberine göre ABD Ulusal Ekonomi Araştırmaları Bürosu tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın sonucunda emlak fiyatlarında iklim değişikliğinden kaynaklanan gerilemelerin başladığı belirlendi. Yükselen deniz seviyeleri konut sahipleri için iki açıdan soruna neden oluyor.

İklim krizi ev fiyatlarını nasıl etkiliyor?

Bunlardan bir tanesi geçici sel  felaketleri. İkincisi ise konumun bir noktada tamamen sular altında kalma riski. Her ikisi de emlak fiyatları için olumsuz durumlar. Riskli bölgelerde yer alan konutların fiyatları bu sebeple düşebilir. Araştırmacılar 2018'den bu güne Florida’nın sahil kesimlerinde emlak fiyatlarının düşüşe geçtiğini dile getirdi. Fakat diğer birçok lokasyonda konut fiyatlarında yükseliş kaydedildi. Emlak piyasasının bu sebeple iklim risklerini fiyatladığı görüldü.

İklim krizi ev fiyatlarını nasıl etkiliyor?

Alıcılar kredi verenlerden daha endişeli

İlginç bir şekilde emlak alıcıları iklim risklerine ilişkin mortgage kredisi sunan kurumlara göre daha tedirgin. Bunun sebebiyse ABD’nin Ulusal Sel Sigortası Programı olabilir. Bu da kredi sağlayıcılarının sel olaylarına karşı güvencesinin bulunduğu anlamını taşıyor. Zira riskin bir kısmını devlet üstleniyor. 

Fakat kredi sağlayıcıları ise darbe hükümet programları tarafından yumuşatılabilir. Emlak piyasası diğer piyasalara kıyasla oldukça farklı. Fiyatlar oldukça yavaş hareket edebilir. Aynı zamanda fiyatların düşüşe geçmesinden önce hacmin yavaşladığı söyleniyor. Florida’nın sahil kesimlerinde ise tam olarak bu durum yaşanıyor. İlk aşamada emlak alıcılarının piyasa seviyelerinde alım yapmak istememesi üzerine hacim düşüşe geçti. Ardından fiyatlar geriledi. Daha hızlı hareket eden hisse piyasalarının aksine, emlak piyasası olaylara tepki vermekte geç kalabiliyor.

İklim krizi ev fiyatlarını nasıl etkiliyor?

Araştırmacılar Florida’nın bazı yerlerinde emlak fiyatlarının düştüğünü belirtiyor. Fakat bu durum Kovid-19 salgınıyla ilişkili, düşük faiz oranları gibi trendler sebebiyle yaşanması da mümkün. Bu sebeple iklim değişikliğinin fiyatlardaki gerilemeyi sağlayan tek neden olduğunu söylemek kolay değil. Yine de araştırmacıların incelediği emlakların bir kısmı sahil kesimlerinde bulunurken, diğerleri iç kesimlerde yer alıyor. Bu sebeple de iklim değişikliğinin bir risk barındırdığı belirlenebiliyor. 

Kiralık evlerde sahte ilan tehlikesi!

Ev fiyatları inşaat maliyetlerinden nasıl etkilendi?

Konut sektörünü 2021'de neler bekliyor?


Geri Dön