26 / 04 / 2024

İmar barışı fırsatçıları uyduya takıldı!

İmar barışı fırsatçıları uyduya takıldı!

Türkiye’nin akciğerleri olan ormanlık alanlara imar barışı fırsatçılarının göz diktiği ortaya çıktı. İzmir'in Buca ilçesinde uydu görüntüleriyle belirlenen talanın boyutu ise şaşkınlık yarattı.




İzmir Buca’da akıllara durgunluk veren bir talan olayı yaşandı. Karar gazetesinde yer alan habere göre, Buca Belesiyesi’nin uydu görüntüleriyle ortaya çıkardığı olayda, bazı fırsatçıların orman alanlarını yok edip imar barışından faydalanmak istediği tespit edildi. Yaşanan olayda, kentin yeşil varlığını korumak için havadan ve karadan kaçak yapıları engelleme çalışmalarına son dürat devam eden belediye ekipleri, Buca ormanlarında imar affı fırsatçılarının 40 bin metrekarelik alana zarar verdiğini ortaya çıkardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan ve imar affı olarak bilinen “Yapı Kayıt Belgesi” düzenlemesinin sona ermesine rağmen, bu yasadan faydalanabilmek için Buca’nın ormanlık alanlarındaki ormanların tahrip edilerek yeni kaçak yapılar inşa edildiği belirlendi.  

Kırıklar, Kaynaklar, Belenbaşı, Karacaağaç ve Doğancılar bölgesinde yeşil talanına karşı teyakkuza geçen ekipler, uydu görüntüleri aracılığıyla Kırıklar Mahallesi Delioğlan bölgesinde hazineye kayıtlı orman arazisi üzerinde hayata geçirilen 50 yapıyı tespit etti. Tespitin ardından yasal sürecin sonuçlandığı bölgede Buca Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Buca İlçe Jandarma Komutanlığı ve  İzmir  Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler yıkım işlemlerini yaptı.

Yıkım işlemlerinin yapılmasının ardından bölgede ortaya çıkan tablo dudak uçuklattı. Kırıklar ormanlarının olduğu yerde imar affından faydalanabilmek için yaklaşık 40 bin metrekarelik arazide yer alan ağaçların teker teker yok edildiği, orman arazisinin adeta toplu konut arazisine dönüştürüldüğü ortaya çıktı. Yıkım atıklarının bölgeden temizlenmesinden sonra  talan edilen alanın yeniden ormanlık alana dönüştürülmesi için İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirilecek. 

İmar Barışı son ödeme tarihi ne zaman?

İmar barışı fırsatçılarına geçit yok!

Yapı kayıt belgesi bedeli nasıl hesaplanır? 


Geri Dön