29 / 03 / 2024

İpotek fekki ücreti ne kadar?

İpotek fekki ücreti ne kadar?

Konut kredisinin tamamının ödenmesi halinde, konut üzerindeki ipoteğin kaldırılması için ipotek fek yazısı alınması gerekiyor. Peki, ipotek fekki ücreti ne kadar?



İpotek fekki ücreti ne kadar?

İpotek belgesi, tapu sicil müdürlüklerinde işlemlerin gerçekleştirilmesinin ardından, taşınmaz üzerine ipotek tesis edilmesini belirten belge olarak tanımlanıyor. İpotek belgesi üzerinde taşınmaz bilgileri, ada, parsel numaraları, taşınmaz sahibinin ve alacaklının bilgileri, ipotek faizi, ipotek bedeli ile ipoteğin derecesi yer alıyor. 


Konut kredisiyle alınan gayrimenkulün ödemelerin tamamlanmasının ardından taşınmaz üzerine konulan ipoteğin kaldırılması gerekiyor. Tapu sicil müdürlükleri tarafından gerçekleştirilen ipotek kaldırma Fek Yazısı alınması gerekiyor.


İpotek fekkinin kaldırılmasına ilişkin Tapu Müdürlükleri’ne yazılacak olan yazı için fek ücreti başlığı altında belli bir miktar para tahsil ediliyor. Bu ücreti ödemek istemeyen tüketicilerin birtakım hususlara dikkat etmesi gerekiyor.


Öncelikle tüketicilerin konut kredisi sözleşmesi içerisinde yer alan “ipotek fekki borçlu tarafından ödenir” ibaresinin kaldırılması için bankaya müracaat etmesi gerekiyor. Aksi takdirde konut kredisinin sona ermesi ile bu ibareye herhangi bir itiraz söz konusu olsa dahi sözleşme üzerinden herhangi bir talepte bulunmak mümkün olmuyor. Peki, ipotek fekki ücreti ne kadar?


İpotek fekki ücreti...

Tapu Müdürlüğü’ne müracaat edilerek alınacak olan ipotek fekki yazısının ardından ödenecek olan ücretler her bir bankada değişik tutarlarda belirleniyor ve tahsil ediliyor. Ancak ipotek fek yazısı ortalama olarak 100 TL ile 500 TL arasında çok az farkla değişerek tahsil ediliyor. 


Bu tutarın ödenmesinin ardından fek yazısını almış olan tüketici Tapu Müdürlüğü’ne giderek evin üzerine koyulan ipoteğin kaldırılmasını talep etmesi gerekiyor. Çok kısa süre içerisinde tamamlanabilen bu tapu işlemleri sonrasında banka tarafından koyulan ipotek evin üzerinden anında kaldırılıyor. 


İpotek fekki ücreti itiraz dilekçesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön