19 / 03 / 2024

İstanbul Boğazı'ndaki yalılar yabancıların gözdesi oldu!

İstanbul Boğazı'ndaki yalılar yabancıların gözdesi oldu!

Fiyatları 100 milyon doları bulan İstanbul Boğazı'ndaki yalılar yabancıların da gözdesi oldu. TL’nin değer kaybetmesiyle Ortadoğu ülkelerinin yalılara olan ilgisi arttı.



Türk Lirası’ndaki değer kaybı sonrası İstanbul Boğazı’ndaki yalılara yabancı ilgisi de arttı. Boğazdaki 650’ye yakın yalıdan yaklaşık 70 tanesinin satışta olduğu bildirilirken talipliler arasında başta Katarlılar olmak üzere Körfez sermayesi bulunuyor.

Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kıraç'ın haberine göre, fiyatları 100 milyon doları bulan yalı sahipleri Türk Lirası'nın değer kaybını fırsat bilerek lüks mal varlıklarını nakde çevirme peşinde olurken yabancı alıcılar da ucuza yalı kapmak istiyor.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla gayrimenkul alım satım ve kiralamalarının döviz üzerinden yapılması da yasaklanırken, geçen aylarda yabancı yatırımcılara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçme ve pasaport alma konusunda da bazı teşvikler getirildi. Resmi Gazete’de geçen ay yayımlanan düzenlemeyle Türk vatandaşlığı alabilmek için en az 2 milyon dolar olan sabit sermaye yatırımı şartı da 500 bin dolara indirildi.

Gayrimenkul satın alarak vatandaşlığa geçme şartı da eskiden 1 milyon dolar iken, yeni düzenlemeyle 250 bin dolara indirildi. Bu durum da Türkiye’de gayrimenkule olan ilgiyi artırdı. Yabancıya konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 151 arttı. Bu artışta vatandaşlığa geçme şartının indirilmesi de etkili oldu.

Ortadoğu ülkelerinde de izlenen İstanbul Boğazın’da çekilen Türk dizilerinin çekildiği yalılar da yatırımcının buralara ilgi göstermesine sebep oluyor.

İstanbul Boğazı ndaki yalılar yabancıların gözdesi oldu!

Katarlılar ağırlıkta

Uzmanlara göre, Ortadoğu ülkelerinde yaşayan vatandaşlar için İstanbul Boğazı’nda bir yalı sahibi olmak bir güç göstergesi olarak görülüyor.

İpar Köşkü satışa çıkarıldı

Ünlü cerrah Cemil Topuzlu Paşa tarafından yaptırılan İpar Köşkü de satışa çıkarıldı. 45 milyon dolara satışa çıkarılan köşkün taliplileri arasında Türkiye’nin yanı sıra ABD, Rusya ve Kuveyt’ten kişilerin olduğu bildirildi.

Kadıköy, Çiftehavuzlar’daki köşk, ünlü cerrah Cemil Topuzlu Paşa tarafından 1901 yılında yaptırıldı . Cemil Topuzlu Paşa, köşkünü Pera Palas, Müşir Zeki Paşa Yalısı gibi ünlü binaların mimarı Aleksander Vallaury’ye yaptırdı. “Ömrüm boyunca burada oturmak istiyorum” diye konuşan Cemil Topuzlu Paşa, köşküne çok özenmiş. 1912 yılında devrin sadrazamı Gazi Ahmet Muhtar Paşa, köşkü ve bahçeyi görünce güzelliği karşısında etkilenmiş ve Cemil Topuzlu’ya İstanbul belediye başkanı görevi verilmiş. Köşk, 1931 yılında İpar ailesine geçti.

 

Fransız haber ajansından İstanbul’dan “yalı alın” çağrısı!

İstanbul Boğazı'nda 60 yalı satılmayı bekliyor!

Tarihi İpar Köşkü'ne yurt dışından talip var!

Gayrimenkul satışına ve kiralamaya döviz yasağı!

Yabancıya konut satışında tarihi zirve!


Geri Dön