25 / 04 / 2024

İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

Deprem riskinin fazla olduğu Türkiye’de 6.5 milyon konutun dönüşmesi gerekli. Kentsel dönüşüm seferberliğinin başladığı 2012'den bu güne 1.7 milyon konutun dönüşümü yapılırken, binaları bir an önce yenilemek, çalışmalara hız kazandırmak için her geçen gün yeni hamleler yapılıyor.



Her sene 300 bin konutun yenilenmesi planlanan İstanbul için geçen aylarda imar haklarını iade eden bir karara imza atıldı. Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; İstanbul’un 39 ilçesinde riskli yapıların dönüşümüne hız kazandıracak bu kararla beraber ilçe belediyeleri de harekete geçti. Bazı belediyeler tarafından, ilçe sakinlerine ekstra avantajlar sağlanıyor.

Deprem riskinin fazla olduğu Türkiye’de 6.5 milyon konutun dönüşmesi gerekli. Kentsel dönüşüm seferberliğinin başladığı 2012'den bu güne 1.7 milyon konutun dönüşümü yapılırken, binaları bir an önce yenilemek, çalışmalara hız kazandırmak için her geçen gün yeni hamleler yapılıyor. Bu çerçevede her sene 300 bin konutun yenilenmesi hedefi bulunan İstanbul’da geçen aylarda çok önemli bir karar verildi. 

İstanbul da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

KASIMDAN İTİBAREN

İstanbul’da deprem riski taşıyan fakat yaşanacak hak kaybı sebebiyle yıkılamayan binlerce binanın dönüşmesinin önünü açacak imar düzenlemesi, İBB Meclisi' 2021 yılı Kasım ayı oturumunda oy birliği ile onaylandı. İstanbul’un 39 ilçesindeki riskli yapıların dönüşümünde engel kalmazken, bu karardan sonra ilçe belediyeleri de hızlıca harekete geçip vatandaşa avantaj sağlayacak hamleler yapılıyor.

İstanbul da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

NE ANLAMA GELİYOR?

Yapılan imar düzenlemesiyle, geçmişte yürürlükte olan imar mevzuatına uygun şekilde ruhsat alarak inşa edilen fakat daha sonra yapılan plan değişiklikleri sebebiyle yapılaşma alanları azaldığı için yıkılıp yeniden yapılamayan depreme dayanaksız binaların önündeki engel kaldırıldı. Örneğin dönemin imar planlarına uygun 5 katlı bir konut inşa edildi. Daha sonra buradaki imar planı silüet kaygısı, deprem tedirginliği, zemin şartları gibi sebeplerle değişti ve hakkınız 3 kata indirildi. Bu bina yıkılıp yeniden inşa edildiğinde 3 kata izin veriliyordu. Yapılan düzenleme ile imar artışı yapmadan binanın mevcut hali 5 kat şeklinde yeniden olduğu yerde dönüştürülebilecek.

İstanbul da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

140 BİN BİRİM DEVAM EDİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlığın verilerine göre, şu anda İstanbul’un 39 ilçesinin hepsi 140 bin bağımsız birimde kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor. Kartal, Kadıköy, Üsküdar, Beykoz, Pendik, Ataşehir, Sultanbeyli, Bağcılar, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Beyoğlu, Güngören, Zeytinburnu ve Eyüp’te projeler yer alıyor. Projelerin 2023'te tamamlanması planlanıyor. Ayrıca yatırım değeri 110 milyar TL olan 330 bin dönüşüm ve sosyal konut inşası sahada devam ettiriliyor. 

EKSTRA AVANTAJLAR

İlçe belediyeleri, imar haklarının iade edilmesinden sonra dönüşümün daha da hız kazanması için sakinlerine bilgi vermeye başladı. Örneğin bilgilendirme hattı kurup başvuruda bulunanalara binaya özel sunum hazırlayan, yan yana anlaşan iki komşuya artı 1 kat, sitelere yüzde 25 daha fazla imar hakkı veren, zorunlu ortak alanlar sebebiyle küçülen binalara ek metrekare veren belediyeler bulunuyor. Her belediyenin uygulaması farklı olduğundan vatandaşların belediyelerine başvurup bilgi alması tavsiye ediliyor. 

İstanbul da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

HANGİ DESTEKLER VAR?

Binasını yenileyecek vatandaşa Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca kira yardımı, faiz desteği, vergi, harç ve ücret muafiyet gibi destekler sunuluyor. 

-Konutunu kendi dönüştürenler için Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 1 olarak uygulanıyor.

-Yenilenecek yapıların riskli yapı tespit raporunun olması durumunda harçlardan muaf oluyor.

-Kentsel dönüşüm için üst limiti 200 bin TL'ye kadar olan faiz destekli kredi sağlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu limitin gelecek günlerde yükseltileceğini açıkladı.

-İstanbul için riskli yapıda 18 aya kadar 1.150 TL kira desteği sağlanıyor.

-Kira ya da kredi seçeneklerinden biri tercih edilebiliyor.

Kentsel dönüşüme özel sektör dahil olsun önerisi!


Geri Dön