24 / 04 / 2024

Kamu bankaları da MİR karttan çekilme kararı aldı

Kamu bankaları da MİR karttan çekilme kararı aldı

Bazı özel bankaların sistemi askıya almasının ardından kamu bankaları da Rusya ödeme sistemi olan Mir'den çıkma kararı aldı. Böylece Halkbank, Ziraat Bankası, İş Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası, Rusya’nın MİR kart sisteminden çıktı.



Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ardından Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD Rusya’ya karşı peş peşe yaptırımlar uygularken Türkiye’de de dikkat çeken gelişmeler yaşandı.

Bloomberg’ün üst düzey bir Türk yetkiliden elde ettiği bilgiye göre, kamu bankaları; Ziraat Bankası, Halkbank, İş Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası, Rusya’nın MİR kart sisteminden çekilmeye karar verdi.

Yetkilinin aktardığı bilgilere göre, söz konusu kuruluşların Rus ödeme sisteminden çıkma kararını Salı günü erken saatlerde aldığı ancak kararın da henüz kamuoyuna açıklanmadığını bildirdi. Söz konusu habere göre, son yaşanan gelişmeyle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı ise yorum yapmaktan kaçındı.

Alınan karar, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta MİR’e alternatifleri görüşmek üzere Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile yaptığı görüşme sonrasında verildi.

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı’nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi de Eylül ayının başlarında finans kurumlarını MİR ile yeni anlaşmalara girmemeleri gerektiğini veya mevcut anlaşmaları genişletmemeleri gerektiği konusunda uyarmıştı.

Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard şirketleri dışında bir alternatif olarak geliştirilen MiR karta Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bankası, Denizbank ve Halkbank da dahil olmuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön