19 / 03 / 2024

Kanal İstanbul güzergahında gayrimenkul fiyatları tavan yaptı!

Kanal İstanbul güzergahında gayrimenkul fiyatları tavan yaptı!

Çılgın proje Kanal İstanbul'un güzegahında bulunan Arnavutköy, Küçükçekmece ve Terkos gibi bölgelerde arsa ve konut fiyatları tavan yaptı. Arnavutköy'de 2010'da konut metrekare fiyatı 700 TL ile 1000 TL arasındayken, 2018'de 2600 TL'ye çıktı...



Çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul'un güzergahında gayrimenkul hareketliliği yaşanıyor. Bölgede konut ve arazi fiyatları tavan yaptı. Bazı parseller ise, son 8 senede 11 defa el değiştirdi.

Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre; ilk ihalesi önceki gün gerçekleştirilen Kanal İstanbul Projesi'nde, gözler güzergah üzerindeki arazi mülkiyetlere çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuya ilişkin son olarak, “2011 yılında ilk kez milletimizle paylaştığımız bu projeyle ilgili olarak her türlü etüt çalışmasını yaptırdık.

Birileri istemese de kamu, özel sektör, vatandaş iş birliğiyle Boğaz'ın yükünü hafifletecek, şehrimizin marka değerini artıracak Kanal İstanbul'u ülkemize kazandırmakta kararlıyız” diye konuştu. 

Kanal İstanbul'un yapımına ilişkin açıklamalar sonrasında gözler tekrar projenin yapılacağı bölgeye döndü.

Marmara Denizi'ni Küçükçekmece Gölü'nden ayıran noktadan başlayarak, Sazlıdere Baraj Havzası boyunca süren, Sazlıbosna Köyü'nü geçerek Dursunköy'ün doğusuna ulaşıp Baklalı Köyü'nü geçtikten sonra Terkos Gölü'nün doğusunda Karadeniz'e ulaşan Kanal İstanbul güzergahındaki tapu hareketliliği artıyor.

YABANCILAR DA BULUNUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011'de ‘çılgın proje' olarak nitelendirdiği Kanal İstanbul'un güzergahında, o tarihten bu yana gayrimenkul ticaretinde haraketlilik yaşanıyor. Çoğu tarım arazisi olan bölgede 8 yıl içerisinde 11 kez el değiştiren parseller bulunuyor.

Sözcü'nün Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerinden yaptığı derlemedeki verilere göre, Baklalı – Boyalık, Dursunköy, Çilingir ve Tayakadın 2011 – 2018 yılları arasında mülk alışverişinin en fazla gerçekleştiği bölgeler olarak kaydedildi. 

Bu sebeple, geniş arazilerin olduğu söz konusu lokasyonlarda, arsaların metrekare fiyatları 2010'da 10-250 TL arasında değişirken, 2019 yılında 200–1600 TL seviyesine ulaştı.

45 kilometrelik kanalla Marmara Denizi ile Karadeniz'in birleştirilmesini hedefleyen projenin yapılacağı bölgelerde yerli ve yabancı birçok yatırımcı gayrimenkul alıp satarken, çok sayıda büyük grup da arazi satın aldı. 

ARAZİLERİN 5908'İ ÖZEL MÜLKİYETİN

Kanal İstanbul güzergahında 8 bin 300 parsel bulunuyor. Bu parsellerin 5 bin 908'inin yani yüzde 71'inin özel mülkiyet olduğu tespit edilirken yüzde 7'sinde ise diğer kamu kuruluşlarıyla ortak olan şirketlere ait paylar olduğu belirtildi.

Kanal İstanbul'un geçeceği güzergah toplam 152 milyon metrekarelik bir alanı içinde bulunduruyor. Bu alanın 37.5 milyon metrekaresi su yolu için kullanılacak. 25.5 milyon metrekaresi ise kamusal alan ihtiyacı için kullanılacak.

Kanal İstanbul Projesi'ni de içine alan 350 milyon metrekarelik alan 2014'te Bakanlar Kurulu kararıyla rezerv yapı alanı olarak ilan edildi.

Kanal İstanbul'u çevreleyen bu alanın yarısının imarı yok. Diğer yarısında ise yerleşim alanları, sit alanları ve İstanbul Yeni Havalimanı bulunuyor.

Kanal İstanbul güzergahında gayrimenkul fiyatları tavan yaptı!

KANAL İSTANBUL GÜZERGAHINDAKİ ARAZİLER KAPIŞ KAPIŞ GİTTİ

TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin araştırmasına göre kanal güzergahında arazi fiyatlarında proje gündeme geldikten sonra 2–3 kat artış yaşandı.

Arnavutköy'de 2010'da 700 TL ile 1000 TL arasında olan konut metrekare fiyatı, 2018'de 2600 TL'ye ulaştı.

Küçükçekmece'de ise 800 lira ile 2400 lira arasında olan metrekare fiyatı, aynı dönemde 2400 TL ile 5 bin TL'ye kadar yükseldi. 

Kanal İstanbul'un ilk ihalesi yapıldı!

Kanal İstanbul ve deprem!

Ekrem İmamoğlu'ndan Kanal İstanbul ihalesine tepki!

Kanal İstanbul ihalesi tepkilerine Bakanlıktan yanıt!


Geri Dön