26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm enerji tasarrufu için fırsat!

Kentsel dönüşüm enerji tasarrufu için fırsat!

Kentsel dönüşümle yeni inşa edilecek binaların Multi Konfor Bina şartlarına mümkün olduğunca yakın yapılması halinde eneıjide büyük verimlilik sağlanacağının altını çizen Bulut, "Multi Konfor Binalar özellikle etkin ısı yalıtımı sayesinde hem ev hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. " dedi.



31 Ekim Pazartesi, Dünya Tasarruf Günü :Enerjisinin dörtte üçünü ithal eden Türkiye için o gün ayrıca önemli. Ülke gündemimizdeki kentsel dönüşüm ise tasarruf için fırsat çünkü inşa edilecek enerji verimli binalarda yüzde 90'a yakın tasarruf sağlanabilir.


1924 yılından bu yana her yıl 31 Ekim günü Dünya Tasarruf günü olarak kabul ediliyor. 2015 yılında enerji hammaddeleri ithalatına yaklaşık 38 milyar dolar ödeyen ülkemizde de 31 Ekim haftası boyunca tasarruf sağlayan unsurlar gündeme geliyor. 


Izocam da eneıji tasarrufunun önemini hatırlatarak, doğru ve kalın yalıtımla eneıji ithalatının düşürülebileceğini vurguluyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Izocam Genel Müdürü Nuri Bulut, son 11 yılda eneıji ithalatının ülke ekonomisine bedelinin 464 milyar dolar olduğuna dikkat çekti ve tüketilen eneıjinin yaklaşık dörtte üçünün dışarıdan ithal edildiğini söyledi. Bulut, "Eneıjide aşırı dışa bağlılığı azaltmanın en önemli yolu ise kalın yalıtım uygulamalarından geçmektedir. 

Ülkemizde 'kalın yalıtım' bilincinin yaygınlaşması ve bölgelere göre en iyi sonucun almabileceği uygulamaların yapılması gerekiyor. Öyle ki Türkiye'deki 2015 sonu itibarıyla, 9 milyonun üzerindeki konut stoğunun iyimser bir tahminle sadece yüzde 13.9'u 'TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları'na uygun yalıtılmış durumda. Bu oran 22 milyonun üzerindeki mevcut konut sayısında ise yüzde 28.5" diye konuştu. 


Multi konfor bina şartı 


Kentsel dönüşümle yeni inşa edilecek binaların Multi Konfor Bina şartlarına mümkün olduğunca yakın yapılması halinde eneıjide büyük verimlilik sağlanacağının altını çizen Bulut, "Multi Konfor Binalar özellikle etkin ısı yalıtımı sayesinde hem ev hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Minimum seviyede eneıji harcayan binalar ayrıca çevre dostu özelliği ile öne çıkıyor. Sistemindeki maliyeci artırmadan "daha kalın" yalıtım ile tasarrufun orantılı bir şekilde artırılması sağlanıyor. Uygulanan kalın yalıtım ısı kayıp ve kazançlarını engelleyerek yakıt tüketimini ve salımları azaltıyor" dedi. 


Yurt Gazetesi 


Geri Dön