29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde kredili evlerin durumu nedir?

Kentsel dönüşümde kredili evlerin durumu nedir?

Kentsel dönüşüm kapsamında yer alan yasa ve yönetmeliklere göre riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni ve sağlam binalar inşa ediliyor. Peki kentsel dönüşümde kredili evlerin durumu nedir?



Kentsel dönüşümde kredili evlerin durumu nedir?

Kentsel dönüşüm kapsamında yer alan yasa ve yönetmeliklere göre riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni ve sağlam binalar inşa ediliyor. Peki, İpotekli ev kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamına girer mi? Kentsel dönüşümde kredili evlerin durumu nedir?


Kentsel dönüşümden yararlanacak yapılar arasında kredi borcu bitmemiş konutlar da bulunuyor. Örneğin, 15 sene vade ile satın alınan ve sadece 1 yılı ödenmiş olan konut riskli çıkması durumunda faiz desteğinden faydalanabilecek. Bankaların bu durumu reddetmesi halinde krediyi devlet yenileyecek.


Kentsel dönüşümde kredili evler için riskli yapıda bulunmasına yönelik rapor hazırlanması gerekiyor. Rapor alınan konut için, vadesi, faizi ne olursa olsun kredi yenilemesi isteyebiliyor.


Kentsel dönüşümde yıkım işlemleri

Üzerindeki bina yıkılarak arsa hâline gelen taşınmazlarda daha önce kurulmuş olan kat irtifakı veya kat mülkiyeti, ilgililerin muvafakatleri aranmaksızın Bakanlığın talebi üzerine ilgili tapu müdürlüğünce resen terkin edilerek, önceki vasfı ile değerlemede bulunularak veya malik ile yapılan anlaşmanın şartları tapu kütüğünde belirtilerek malikleri adına payları oranında tescil edilir. 


Bu taşınmazların sicilinde bulunan taşınmazın niteliği, ayni ve şahsi haklar ile temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan her türlü şerh, hisseler üzerinde devam eder. Bu şekilde belirlenen uygulama alanında cins değişikliği, tevhit ve ifraz işlemleri Bakanlık,  TOKİ  veya İdare tarafından resen yapılır veya yaptırılır. 


Bu parsellerin malikleri tarafından değerlendirilmesi esastır. Bu çerçevede, parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir. 


Bu karara katılmayanların bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları, Bakanlıkça rayiç değeri tespit ettirilerek bu değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır. Bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edilir ve yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsis edilmiş sayılır veya Bakanlıkça uygun görülenler TOKİ’ye veya İdareye devredilir. Bu durumda, paydaşların kararı ile yapılan anlaşmaya uyularak işlem yapılır.


Üzerindeki bina yıkılmış olan arsanın maliklerine yapılan tebligatı takip eden otuz gün içinde en az üçte iki çoğunluk ile anlaşma sağlanamaması hâlinde, gerçek kişilerin veya özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetindeki taşınmazlar için Bakanlık, TOKİ veya İdare tarafından acele kamulaştırma yoluna da gidilebilir.



Kentsel dönüşüm kredisi için gerekli evraklar!


Geri Dön