29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde sancılı dönem!

Kentsel dönüşümde sancılı dönem!

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında 6306 sayılı Kanun ile başlayan, depreme dayanıksız olan eski yapıların tamamen yıkılarak yeniden inşa edilmesi esasına dayanan kentsel dönüşüm, amacından uzaklaşmaya başladı.



Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında 6306 sayılı Kanun ile başlayan, depreme dayanıksız olan eski yapıların tamamen yıkılarak yeniden inşa edilmesi esasına dayanan kentsel dönüşüm, amacından uzaklaşmaya başladı. 3. yılını dolduran yasayla dönüşümlerde yaşanan aksaklıklar, süreci sancılı bir döneme sokuyor. Son alınan kararla bakanlığın acele kamulaştırma talebi anayasa mahkemesi tarafından ret edildi. Buna göre tebligat ve ortak karar alarak uzlaşma şartı aranıyor.


İlk çıkan yasada kat maliklerinden birinin bildirimiyle yıkım yapıldığını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, kanunda yapılan değişiklikle çoğunluk kararı aranmasının kentsel dönüşümün hızlanmasının önünde bir engel olarak göründüğünü söylüyor. müteahhitlik firmalarının kar amacıyla az katlı binaları hedef aldığını belirten Hakan Erilkun, “Önemli olan çok katlı eski yapıların devlet desteği ile yenilenmesidir. Başta kira yardımı olmak üzere devlet teşviklerinin pek çok yerde ödenmediği, evlerini boşaltan vatandaşların mağdur olduğu görülüyor” dedi.


Anayasa Mahkemesinin İptal Kararı 

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, iptal edilen kararlara göre, belediye ya da bakanlık tarafından yapılan masrafların kat maliklerine borç olarak yazılmadığını hatırlatarak şöyle devam etti: “2/3 kararlar için yargı yolu tekrar açıldı. Bu nedenle işlemlerde tüm kat maliklerinin razı olacağı şekilde ilerleme yapılabiliyor. Hatta bir malikin izin vermemesi bile bina yıkımına engel teşkil ediyor. Çünkü bu malik dava açarak yürütmeyi durdurabiliyor. Son karar ile de bakanlığın acele kamulaştırma talebi anayasa mahkemesi tarafından ret edildi. Buna göre tebligat ve ortak karar alarak uzlaşma şart.”



Geri Dön