19 / 03 / 2024

KİPTAŞ İstanbul'da dönüşüme odaklandı!

KİPTAŞ İstanbul'da dönüşüme odaklandı!

KİPTAŞ İstanbul genelinde kentsel dönüşüm projelerine odaklandı. Devam eden projelere ek Bayrampaşa cezaevinin dönüşümü ve Esenler’deki askeri alanın dönüşümü de KİPTAŞ imzasını taşıyacak.



 

 Bugüne kadar birçok projeyi İstanbul'a kazandıran KİPTAŞ, 2018 yılında yeni dönüşüm projeleriyle de adından sıkça bahsettirecek. Şirket, bir yandan inşaatı süren projelere hız verirken bir diğer yandan da Bayrampaşa cezaevi ve Esenler'deki askeri alanın dönüşümü başta olmak üzere birçok bölgede dönüşüm projelerine odaklanıyor. Yeni Şafak yazarı Emine Açar, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım'la bir söyleşi gerçekleştirdi. İşte söyleşi...

* İsmet Bey bu yıl anlaşılan o ki İstanbul'da kentsel dönüşüm denilince akıllara KİPTAŞ gelecek. Hangi bölgelerde dönüşüm projeleri yapacaksınız?

Öncelikle şunu söylemeliyim ki rızasız dönüşüme asla imza atmadık, atmayacağız. Bir diğer önemli kriterimiz de yoğunluk artışına izin vermemek. Zeytinburnu'nda bin 600 konutlu bir dönüşüm projemiz var. Bunu bitirmek üzereyiz. Beyoğlu dönüşüm projemiz başladı. Ama hepsinde kriter yoğunluğun artırılmaması. Bir bölgede 100 hane varsa biz bunu 101 hane yapmayacağız. Finansmanı da metrekarelerin yüzde 20 civarında küçültülmesiyle mümkün olacak.

* Limit yüzde 20'mi

Burada bir hesaplama var. Her herde yüzde 20 olması mümkün değil. Diyelim ki birinin 60 metrekare dairesi var. Burada yüzde 20 keserseniz daire çok küçülür. Buradaki kesinti daha az olur. Ben yüzde 20 derken ortalamayı baz alıyorum. Ama adaletli olmak için aradaki farklar ev sahibinden talep edilir.

* Dönüşüm denilince aklınıza ne geliyor

Dönüşüme sadece evlerin, binaların ve ilçelerin yenilenmesi olarak bakmayın. Mutluluğun birçok etkeni var. Bunlardan biri de elindeki gayrimenkulün değerinin artması, yeni ev, yeni eşya ve yaşanabilir sosyal donatılarla çevrili çevre. Tüm bunlar göz önüne alındığında biz kentsel dönüşümle aynı zamanda mutluluğa kapı açmış oluyoruz. Mutlu insan üretmeye özeniyor, üreten insan ülke ekonomisine olumlu katkı veriyor.

ADA BAZLI DÖNÜŞÜM

* Dönüşümde sizin kriteriniz ne her gelen talebi değerlendiriyor musun?

Biz 4 tarafı yol olan ada bazında dönüşümlere imza atıyoruz. İmar planlarında eğer ada 5 dönüm ve üzerindeyse dönüşüm daha kolay. Ama 3 dönüm yerlerde de dönüşüm yapabiliriz. Ama mühim olan küçük parsellerin birleşip büyüyüp daha avantajlı hale gelmesi. Biz tabi tüm taleplere yetişemeyiz. İlçelerde numune yerler yapıyoruz. Gaziosmanpaşa, Beyoğlu, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Büyükçekmece ve Esenler'de örnek projelerimiz var. Bu projeleri gören bizi de dönüştürün diyor. Ancak her yere KİPTAŞ ve  TOKİ  yetişemeyecek.

* Bu noktada çözüm ne?

Burada ilçe belediyelerinin de devreye girmesi söz konusu olabilir. Belki devlet krediyle de bu işi yaptıracak ve vatandaş kendi evini kendi dönüştürebilecek. Bu durumda metrekareler de vatandaşın isteğiyle şekillenecek. Ama yine hane sayısı artmayacak şekilde olacak dönüşümler.

* Söz gelir modellerinden açılmışken, vatandaş dönüşümde maliyeti azaltmak için neler yapmalı

Bunun birçok modeli var. Dönüşecek binada mevcut yoğunluk artmadan dükkan yapabilir, altta otoparklar yapıp bu otoparklardan gelir yapabilir. Sosyal donatı yapıp onu kiralayabilir. Tüm bunlar o bölgedeki ilçe belediyelerin, teknik adamların, mimarların arsa sahiplerinin beraber müşterek çalışmasıyla ortaya çıkacak şeyler.

* Depo konutlar da yapacaksınız bunlar hakkında da bilgi verirmisiniz

8-10 ilçedeki istimlak alanları için depo konutlar yapacağız. Bu konutlar 3 ila en fazla 10 kilometrelik alanlar içerisinde olacak. Sözkonusu ilçelerde yol açılması, dere yataklarının temizlenmesi, yeşil alan, okul ve cami yapılması gereken yerlerde yapılacak istimlaklarda geçerli olacak. Vatandaşa ya istimlak bedeli verilecek ya da depreme dayanıklı her türlü sosyal donatısı olan yaşanabilir siteler olarak inşa ettiğimiz depo konutlardan vereceğiz.

ÖNCELİK YERİNDE KALMAK

* Bayrampaşa cezaevi dönüşümü ne durumda

Projeye başlıyoruz. 2 bin 277 konutlu bir proje olacak. Yanındaki 80 dönümlük mahalle daha sonra buraya taşınacak. Binalar akıllı bina teknolojisiyle donatılacak. Projede ticari üniteler de olacak. Bunların bazıları ticari ünitesi olan vatandaşa verilecek bir bölümü ise satılacak.

* Sırada Beykoz Tokatlılar mahallesi var

Beykoz'da Tokatlılar mahallesinde de 500 konutluk bir dönüşüm projesine başlayacağız. Burada da vatandaşın her dairesine bir daire vereceğiz. Burada da ticari üniteler olacak. Arazi büyük olduğu için burada fazladan konutta yapacağız. Ama bu konutları satmayacağız. Yakın mahallelere orayı teklif edeceğiz. Burada yapacağımız fazladan konut sayısı da 500'e yakın olacak. Arsa büyükşehir belediyesine ait. Burada görüşmeler tüm hızla devam ediyor.

* Esenler Belediyesi'nin aldığı Askeri alanda var mısınız?

Burasıyla ilgili açıklamaları Cumhurbaşkanımız seçimden sonra açıklayacak. Üzerinde çalışmalar yapılıyor. Burada depo konutlar yapılacak. İçinde 300-500 dönümlük büyük parklar olacak. Yeşil alanlar korunacak. Ticari üniteler ve oteller yapılacak. Zaten depo konutların maliyeti bu tür ticari alanlardan karşılanacak. Fatih, Küçükçekmece hatta Avcılar dahil birçok bölgede ciddi yapı stoku var. Buralarda öncelik yerinde dönüşüm. Ancak istimlak yapılan yerlerde vatandaşlara depo alanlar önerilecek.

* Sektörde indirimi ilk siz telafuz ettiniz?

Piyasada en önemli şey sözünü yerine getirmek. Bu her şey için geçerli. Konut satışlarını artırmak ve devamlılığı sağlamak için bazen kardan fedakarlık yapmak gerekir.

Yarın seçim var seçim sizin için ne ifade ediyor?
Ekonomi istikrar istiyor. Secimle istikrar devam edecek. Ama maalesef Tayyip Erdoğan düşmanlığı var. Tayyip Erdoğan gitsin de ekonomi batsın, memleket bölünsün zihniyetinde olan kişiler istikrarı engellemeye çalışıyor. Ama bunların hiç biri başarıya ulaşmıyor. Rakamlara baktığımızda ihracatın çarkları dönüyor. Turizm bu sene rekor kıracak. Konutta da problem yok. Ama sanal olarak dövizle oynuyorlar, kötü algı oluşturmaya çalışıyorlar. Ama hepsi geri tepiyor. Yabancı Türkiye’ye gelmeye ve ülkeden konut almaya devam ediyor. 24 Haziran bir dönüm noktası olacak. Önümüz açık.


Geri Dön