16 / 04 / 2024

Kira depozitosu nereye yatırılır?

Kira depozitosu nereye yatırılır?

Mal sahibi ile yapılan anlaşma sonucunda, kira sözleşmesi imzalamanız ve ilk kira ile birlikte depozito ödemesi yapılması gerekiyor. Peki, kira depozitosu nereye yatırılır?



Kira depozitosu nereye yatırılır?

Mal sahibi ile yapılan anlaşma sonucunda, kira sözleşmesi imzalamanız ve ilk kira ile birlikte depozito ödemesi yapılması gerekiyor. 


Depozito bir başka deyişle, güvence bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Depozito, konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, kanunda belirtilen bedelden yüksek olamıyor. Borçlar Kanunu gereğince, depozito en fazla üç aylık kira bedeli kadar oluyor. Peki, kira depozitosu nereye yatırılır?


Kira güvencesi olarak kıymetli evrak, menkul kıymet verilmişse, kiraya verenin onayı olmaksızın geri alınmamak üzere, bir bankaya depo edilebiliyor ve kiralayanın izni olmadan kiracıya geri verilmiyor. 


Kira depozitosu nakit paradan ibaret ise, kira depozitosu kiracı adına açılacak vadeli bir tasarruf hesabına yatırılıyor.  Bu pratikte şu demektir; kiracı kira depozitosunu kiralayana ödemiyor. 


Artık ev veya işyerini kiraya verene elden ve nakit olarak kira depozitosu ödeme dönemi sona erdi. Kira depozitosu ödenmesi kararlaştırılmışsa, kiracı doğrudan bunu kendi adına açtıracağı bir vadeli mevduat hesabına yatırması gerekiyor.


Kira depozitosu geri verilir mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön