19 / 04 / 2024

Kira enflasyon oranı Aralık 2015!

Kira enflasyon oranı Aralık 2015!

Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranına göre yapılması gerekiyor. İşte kira enflasyon oranı Aralık 2015..



Kira enflasyon oranı Aralık 2015!

Kiracılık hükümlerinin yer aldığı Borçlar Kanunu gereğince yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluuor. 


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak kanunda ÜFE oranlarından hangisinin kullanılması gerektiği belirtilmiyor. Buna karşın yapılan ilk açıklama TÜİK'ten yapılan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerektiği oluyor.


Daha sonra ise Yargıtay, on iki aylık ortalamaların baz alınarak hesaplama yapılması gerektiğini belirtiyor. Buna göre, mal sahipleri kiracılarına farklı oranlarda zam yapabiliyor.


Bu kural, işyeri kiralamalarında kullanılmıyor. İşyerindeki kiracıya 2020 yılın kadar istenilen oranda zam yapılabiliyor. Hesaplamada kullanılan enflasyon oranları TÜİK tarafından açıklanıyor.


Kira enflasyon oranı Aralık 2015:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,42 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,33 artış gösterdi.


Mevcut enflasyona göre bu oranlar arasında pek fazla bir oran farkı bulunmuyor. Yukarıdaki oranlara göre bir kesim yüzde 5,25 oranını; diğer bir kesim ise yüzde 5,33 oranını kullanarak zam yapıyor. 



Aralık ayı tefe tüfe oranları 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön