25 / 04 / 2024

Kira mı konut kredisi mi?

Kira mı konut kredisi mi?

Mesken ihtiyacı bulunan ancak bir eve sahip olmayan kimselerin önünde 2 seçenek bulunuyor. Bunlar ev kiralamak veya ev satın almak. Peki, kira mı konut kredisi mi daha karlı olur?



Kira mı konut kredisi mi?

Mesken ihtiyacı bulunan ancak bir eve sahip olmayan kimselerin önünde 2 seçenek bulunuyor. Bunlar ev kiralamak veya ev satın almak.


Yeterli nakit parası olmayan kimseler taşınmaz kiralaması daha az masraflı olarak düşünerek, kiralamayı tercih etse de aynı masraflarla ev sahibi olmak da mümkün olabiliyor.


Kiralamada ve konut kredisinde yapılacak aylık masrafları hesaplayarak kira mı konut kredisi mi sorusunun yanıtı vermek kolaylaşıyor.


Kiralamadaki zorunlu masraflar..

Evin aylık kira bedeli minimum 1000 TL olduğunu farz edelim. İlk ayın kira bedeli ile en fazla 3 aylık olarak alınabilinen depozito bedeli ile ilk etapta toplam 4000 TL gerekli oluyor.


Kiralamada ayrıca, çeşitli abonelikler alınarak ve DASK sigortası da yapılarak bunların masrafları da ödeniyor. Kira sözleşmesinin yıllık olarak yenilenmesi halinde de enflasyon oranlarında kira bedeline zam yapılıyor.


Kredideki zorunlu masraflar..

Öncelikle ev satın almak için peşinat biriktirmiş olmanız gerekiyor. Bilindiği üzere, evin yüzde 100'üne kredi verilmiyor. Yüzde 25'lik kısım peşin olarak veriliyor.


Eğer ev almak istiyorsanız ve birikiminiz yoksa; Peşinat için devletin sağladığı destekten yararlanabilirsiniz. Ancak, konut teşvikinden ilk defa ev alacak olan kimseler faydalanabiliyor. Buna karşın ikinci ve üçüncü evlerini almak isteyen kimseler ev teşvik desteğinden yararlanamıyor.


Peşinatı denkleştirmeniz halinde, aylık kredi ödemelerinizi aylık gelirinize göre hesaplayabilirsiniz. Böylece uzun vadede düşük faiz ödemeleri ile ev sahibi olabilirsiniz.



Konut yardımı şartları 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön