19 / 04 / 2024

Kiracı depozito hesabı!

Kiracı depozito hesabı!

Gayrimenkul kiralamalarında kiracının ödemesi gereken bedeller arasında depozito bedeli de bulunuyor. Peki kiracıdan istenecek güvence bedeli olan depozito bedeli ne kadar olmalı? İşte kiracı depozito hesabı...



Kiracı depozito hesabı!

Gayrimenkul kiralamalarında kiracının ödemesi gereken bedeller arasında depozito bedeli de bulunuyor. Depozito, taşınmaz sahibinin kiracısından talep etme hakkı olan güvence bedeli olarak karşımıza çıkıyor.


Bu güvence bedeli, kiralama boyunca herhangi bir problem yaşanmaması halinde kiracıya iade ediliyor. Ancak kiralanan taşınmazda hasar tespit edilmesi ve son kiranın ödenmemesi gibi olumsuz durumlarda, zarar bu depozito bedelinden karşılanıyor.


Ancak, taşınmaz sahibi istediği miktarda depozito bedeli isteyemiyor. Kiracı depozito hesabı ile ilgili esaslar, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanun gereğince, taşınmaz mal sahibi kiracısından en fazla üç aylık kira bedeli miktarında depozito isteyebiliyor. Bu depozito bedeli de kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere vadeli bir tasarruf hesabına yatırılıyor. 


Kira depozito hesabı..

MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Depozito iade davası!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön