29 / 03 / 2024

Kiracı kentsel dönüşüm yardımı alabilir mi?

Kiracı kentsel dönüşüm yardımı alabilir mi?

Kentsel Dönüşüm sürecinde devlet, kredi ve kira yardımları uyguluyor. Peki, bu yardımlardan nasıl faydalanır? Kiracı kentsel dönüşüm yardımı alabilir mi?



Kiracı kentsel dönüşüm yardımı alabilir mi?

Kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılması işlemlerine kentsel dönüşüm deniyor.


Gecekondu dönüşüm/kentsel yenileme projelerinde “kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan çöküntü alanlarının gerekli tüm kentsel ve sosyal donatı hizmetleri getirilerek olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden fenni ve sıhhi standartlara haiz bir şekilde yapılandırılması” amaçlanıyor. 


Deprem için riskli alanda bulunan bir binanız varsa ya da başvurunuz sonucu binanız riskli ilan edildiyse, kentsel dönüşüm sürecinde binanızın yenilenmesi başlıyor. Bu süreçte de devletin bazı yardımları için başvurmanız mümkün oluyor. Devlet kredi ve kira yardımı gibi desteklerde bulunuyor. Peki, kiracı kentsel dönüşüm yardımı alabilir mi?


Kiracı kentsel dönüşüm yardımı...

Kira yardımı başvurusunda bulunmak için hak sahiplerinin riskli yapı onay tarihinden önce riskli yapıda oturuyor olması gerekiyor. Buna göre evini kiraya verenler, kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı alamıyor.


Kira Yardımı Uygulamaları Kılavuzunda hak sahiplerinden alınması gereken son üç aya ait fatura, riskli yapıyı tahliye tarihinden üç ay öncesini kapsıyor.


Bir yıllık başvuru süresi hak sahiplerinin kira yardımı talepleri için belirlenmiş olup, 2015 yılında yapılacak tüm yeni başvurular 2015 yılı Kira Yardımı Uygulamaları Kılavuzuna göre değerlendiriliyor.


Bu koşulları yerine getiren kimseler gerekli belgeler ve bir dilekçe ile müracaatta bulunabiliyor.


Kanunda belirtilen yardım ve desteklerden faydalanabilmenin şartı riskli binanın anlaşma ile tahliye edilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Kanuna göre,  kiracılara taşınma masrafları dikkate alınarak bir defaya mahsus  kira yardımı yapılabiliyor.


Köysel dönüşüm projesi nasıl yapılır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön