25 / 04 / 2024

Konutta fırsat dönemi!

Konutta fırsat dönemi!

Konut fiyatların artış göstermediği bu günlerde kamu bankalarının konut kredi faizlerini aylık yüzde 0.99’a düşürmesi, ev almak isteyenler için yeni bir fırsat yarattı.



Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank gibi kamu bankalarının 500 bin liraya kadar olan konut kredilerinde faiz oranını aylık yüzde 0.99'a düşürmesiyle ev almak isteyenler için yeni bir fırsat kapısı aralandı. Daha önce konut kredi faizini aylık yüzde 1.50 olarak uygulayan kamu bankalarının yaptığı indirim ile 10 yıl vadeli 500 bin liralık kredi kullanan bir konut alıcısı için avantaj 224 bin lira oldu.

ELİNİZİ ÇABUK TUTUN

Yeni Asır Gazetesi'nde yer alan habere göre; 625 bin liralık bir ev için 500 bin lira kredi kullanan bir tüketicinin aylık taksiti ise 9 bin 9 liradan 7 bin 138 liraya geriliyor. Ancak ev almak isteyenlerin ellerini çabuk tutması gerekiyor. Yüzde 1'in altına düşüş gösteren konut kredi faiz oranlarına rağmen yaklaşık 2 yıldır artmayan konut fiyatlarının kısa süre sonra artacağı düşünülüyor. Yükselen konut maliyetlerinin, daralan konut pazarında henüz fiyatlara yansımamış olması, oturmak için bir ev almak isteyenler kadar yatırım için ev alacaklar için de büyük bir fırsat yaratıyor. Üstelik uygun fiyatla satılan evlerin çoğu tamamlandı ve oturuma ya da kiralamaya hazır hale getirildi. Uzmanlar yeni projelerin yükselen maliyetler dolayısıyla bu kadar uygun fiyatlarla satışa sunulamayacağını, bugün ev alanların kısa sürede yüksek prim elde edeceğini söylüyor.

DEVAM EDİYOR

Diğer yandan hükümetin konut alıcısını desteklemek ve konut satışlarını artırmak için uyguladığı katma değer vergisi (KDV) ve tapu harcı indirimi de sürüyor. İndirim kapsamında, yılsonuna kadar yapılacak konut satışlarında KDV oranları yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanıyor. Yüzde 10 oranında yapılan bu indirimle 625 bin liralık bir evde alıcının karı 62 bin 500 lira oluyor. Yine yılsonuna kadar uzatılan tapu harcı indirimi kapsamında, normalde binde 20 olarak alınan tapu harcı, binde 15 olarak tahsil ediliyor. Gayrimenkul alım satımlarında satış bedeli üzerinden ödenmesi gereken tapu harcı, hem alıcıdan hem de satıcıdan alınıyor. 625 bin lira olan bir evde 12 bin 500'er lira olan tapu harcı 9 bin 375 liraya düşüyor. Bu indirimle konut alıcısının avantajı yaklaşık 3 bin 100 lira oluyor.

EMLAK KOMİSYONU YÜZDE 4'E DÜŞTÜ

Geçtiğimiz yıl hükümetin konut sektörünü canlandırmak amacıyla sunduğu teşviklerden biri de alım satım komisyonlarının yüzde 6'dan yüzde 4'e düşürülmesi oldu. Böylece 625 bin liralık bir evin komisyonu 12 bin 500 lira oldu.

Konut sahibi olmak isteyenler için uygulanan uzun vadeli teşviklerden biri de konut hesabı oldu. Konut hesabı uygulamasında devlet katkısı bu yıl 25 bin liraya yükseldi. Konut hesabını, konutu almadan en az 3 yıl önce açtırmak ve en az 3 yıl boyunca hesaba düzenli ödeme yapılması gerekiyor.

Konut kredisi faizleri son 13 ayın en düşük seviyesinde!


Geri Dön