26 / 04 / 2024

Kripto paralar yok olmuyor, miras olarak bile kalıyor! 

Kripto paralar yok olmuyor, miras olarak bile kalıyor! 

Kripto paraların miras olarak kalıp kalmayacağı en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki kripto paralar miras kalır mı? İşte ayrıntılar...



Medeni Kanun'a göre miras bırakılıyor 

Avukat Sima Baktaş miras meselesine şu şekilde açıklık getirdi: 

“Medeni Kanunun 599. maddesi şöyle der:Mirasçılara intikal eden tereke, para ile ölçülebilen maddi, gayri maddi, cismani, gayricismani aktif ve pasiflerin tamamını içermektedir. Kanun kapsamında kripto paralarında bu tanıma uyduğundan bahsetmek mümkün." 

Peki yasal mirasçı kalan mirasa nasıl ulaşacak? 

Bu soruyu Bektaş, “Miras bırakan eğer size bir vasiyet bırakmışsa o zaman çok şanslısınız ve bu vasiyetle hukuki yollara başvurarak kripto paraları almanız oldukça kolay olur. Ortada vasiyet yoksa bu durumda miras hukuku kanunları gereği kaç kişiye miras kaldıysa mahkemeden ya da noterden Veraset ilami alınarak miras payınıza düşen oran üzerinden miras bırakanın neyi varsa mirasçı olarak talep etmeniz mümkün olur" sözleriyle yanıtladı.

Kripto paralar yok olmuyor, miras olarak bile kalıyor! 

Yatırım borsadaysa süreç nasıl işleyecek?

Miras bırakan kripto alım-satımı yapıyorsa ve yatırımlarını yalnızca borsada tutuyorsa sürecin seyri yerli ve yabancı borsada farklı ilerliyor. Kripto Para Uzmanı Alp Işık, "Örneğin, Türkiye'deki en popüler kripto alım-satım platformunda tüm mal varlığını tutan bir kişi hayatını kaybetti. Böyle bir durumda; o kişinin yasal varislerine borsa ödemeyi yapıyor. Bu en kolay senaryo. Yurtdışındaki en büyük kripto para platformunu kullanan birisini düşünelim... Türkiye'de hizmet vermedikleri için bir bakıma mirasın akıbeti borsanın inisiyatifine kalmış oluyor” dedi.

Kimlik ispatı en önemli adım 

Dünya'dan Berfin Çipa'nın haberine göre; Avukat Baktaş yurtdışı merkezli borsalarda sürecin biraz dahasancılı ilerlediğini belirterek mirasçı kimliğinin ispatlanmasının kritik önemde olduğu kaydetti. Baktaş, “Türk hukukunda kripto para miras olarak bırakılmaktaiken diğer ülkelerin tabi olduğu hukuk bu kapsamda nasıl biryol izleneceği tamamen onlarin iç hukuku ile ilgili. Ancak genel kural şöyledir: Siz yine Türkiye'de mirasçı olduğunuzu ispatladıktan sonra bu durumu ayrıca yurtdışında da adına tanıma ve tenfiz dediğimiz bir dava yolu ile o ülkede bu durumun geçerli olmasını sağlayabilirsiniz."

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek'in İlk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı!

Kimse ekranlara inanmasın dedi, herkes kuyumculara hücum etti! Kuyumcu altın fiyatları 17 Mayıs 2022...

Mutfak tüpüne bir zam daha! Herkes isyan etti! Aygaz, İpragaz, Mogaz ve Milangaz... İşte 17 Mayıs 2022 fiyat listesi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön